Кметът на Гоце Делчев: Разрешение за нова джамия няма!

  • 28 януари 2013 14:57

  • 1154
  • 3
Кметът на Гоце Делчев: Разрешение за нова джамия няма!
©

Няма издадено разрешение за строеж на нова джамия в Гоце Делчев, заяви кметът на общината Владимир Москов. Изявлението на градоначалника идва след проведените на 25 януари протести на граждани срещу изграждането на нов мюсюлмански храм в града.

"Въпросният терен с площ 2.033 декара е частна собственост. Той се намира в квартал 264, който съгласно действащия Подробен устройствен план на Гоце Делчев е отреден за изграждане на културно – търговски център. За да бъде построен на това място нов молитвен дом – джамия, е необходимо да се приеме нов устройствен план – план за регулация и план за застрояване на квартал 264 в Гоце Делчев. Това може да стане след като е внесено предложение в Общински съвет за промяна предназначението на горепосочения терен. Само местният парламент може да вземе решение дали такава промяна да бъде направена или не. До момента подобно искане не е постъпило в Общинския съвет", твърди градоначалникът.

"Официално в Община Гоце Делчев на 2 октомври 2012 г. е внесен идеен проект от Районното мюфтийство. Проектът е разгледан от главния архитект на общината Георги Скрижовски, но е върнат заради пропуски, които не отговарят на законовите изисквания. Ако подобен проект бъде внесен отново, той следва да бъде разгледан и от Експертния съвет в община Гоце Делчев. Едва след това може да се стигне до издаването на разрешение за строеж, но само в случай, че проектът отговаря на законовите изисквания и специалистите допуснат неговото строителство. Не е в правомощията на кмета на община Гоце Делчев да променя предназначението на имота, да изготвя нов ПУП или да издава разрешение за строеж. Всички твърдения, че това е направено или може да се направи от кмета на общината са абсолютна спекулация и лъжа", категоричен е Москов.

Кметът опроверга и тиражираната в публичното пространство информация, че има издадена скица-виза, с която се допуска проектиране. "Това може да бъде официален документ само, ако е издадена съответната заповед за това от кмета на общината. Такава заповед няма и ако някой си е позволил да издава фалшифициран документ, той ще понесе своята съдебна отговорност. Всички документи не само по този въпрос, а и за всичко друго, което се строи или има идея да се строи на територията на община Гоце Делчев са публични", посочва Владимир Москов.

Според него внушаването на твърдения за непрозрачност, политически договорки и задкулисни игри по този въпрос са лъжа и опит за създаване на изкуствено напрежение на религиозна основа в общината.

Последвайте канала на

Novini.bg
1154 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.04.06 | 01:14

3
koito iska djamia da otiva vuv turcia.i az iskam curkvi ama nema.bravo na kmeta.

2013.04.05 | 10:39

2
Ima tolkova mnogo carkvi che ne moje da bade da pravi ste no nikoi ne hodi v carkvata samo starci za kakvo vie prazna carkva horata hodqt i iskat oshte jamii
STOO!!!

2013.04.05 | 09:36

1
България е на първо място в Европа по най-много джамии на глава от населението - 1200, с което се нарежда до арабските страни. Това сочи проучване на Евростат.

Добави коментар

Водещи новини