Изборният ден приключи

  • 27 януари 2013 20:05

  • 1441
  • 1
Изборният ден приключи
© Булфото

ЦИК обявява изборния ден за националния референдум за  приключен към 20,00 часа, съобщи пред журналисти говорителят на
Централната избирателна комисия Бисер Троянов. Още тази нощ фирмата преброител "Информационно обслужване"  АД ще започне да обработва междинните резултати от референдума на база информация от Районните избирателни комисии и да ги  качва на страницата на ЦИК. Повечето данни обаче се очаква да бъдат обработени утре, съобщи Троянов.

Избирателната активност на 100% от извадката на "Алфа рисърч" показва 21,8% избирателна активност. Това предполага около 1,5 милиона гласували, предаде БНТ. С „Да" са отговорили 61%, с „Не" - 39%.

Над 50 на сто от жителите на София са гласували с "Не" в днешния референдум, съобщи БНР, цитирайки данни от социологически агенции. Според неокончателни данни на агенция "Алфа рисърч" около 61 на сто от участвалите в допитването са отговорили с "Да", а 39
на сто - с "Не" на зададения въпрос в референдума. По данни на "Галъп" развитието на ядрената енергетика е получило подкрепа от 57,7 на сто от избирателите в големите градове и от 67,7 на сто от селата.

Процесът по провеждане на Националния референдум в област Шумен приключи, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В момента в СИК се извършва броене на бюлетините. Създадена е организация за съпровождане на изборните протоколи и материали от СИК до РИК. Организирано е съпровождането им до ЦИК. На територията на Шуменска област няма регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с Националния референдум. Сигнали за извършени нарушения на обществения ред във връзка с провеждането на референдума няма. Няма констатирани случаи на нарушаване на Изборния кодекс, Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, Закона за събранията, митингите и манифестациите, свързани с подготовката и произвеждането на Националния референдум. Няма съставени протоколи по чл. 56 от ЗМВР. Няма образувани досъдебни производства по чл. 167 до чл. 169г от Наказателния кодекс, както и други престъпления свързани с Националния референдум. Днес е издадено едно удостоверение за гласуване.

Официално приключи изборния ден без да се стига до удължаване времето за гласуване в област Благоевград. Това заяви на пресконференция Антоанета Робева, председател на Районна избирателна комисия Благоевград. Общините на територията на Благоевградска област започват да поддават сигнали за затваряне на Секционните избирателни комисии.  Към 18.30 часа в община Благоевград активността е около 16,3%, в община Банско приблизително 20%, в Разлог 26%, в Белица 28,62%, в Кресна 28%, в Петрич са гласували около 2000 избиратели, тоест около 4%. Към момента няма констатирани нарушения.

На първия национален референдум в демократичната история на нашата страна, който се проведе днес, 27 януари 2013 г., в община Казанлък са гласували 12 595 души, което представлява 17,76%, съобщиха от пресцентъра на общината. Общият брой жители на общината, имащи право на глас в допитването, са 70 734. Въпросът на референдума бе: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?", а възможните отговори са "да" или "не".

Изборният ден в област Кюстендил е приключил във всички общини. Това съобщи зам.-председателят на Районната избирателна комисия – Кюстендил Мая Шишкова. В момента данните от отделните общини се обработват. Избирателната активност в община Дупница е 19,41 %. В Бобошево са гласували 25 % от имащите право на глас, а в община Рила – 20,6 %. В община Невестино избирателната активност е 36,3 %. В община Кочериново са гласували 25,5 %. Данните от останалите общини все още се събират.

Изборният ден в Габровска област е завършил в 233-те секции на четирите общини в 19.00 часа без жалби и сигнали за нарушения на избирателния закон. Избирателната активност в региона е 20 на сто, съобщиха от Районната избирателна комисия. С най-висока избирателна активност е община Дряново, където до урните са отишли 22,70 на сто от гласоподавателите. В община Трявна активността е 20,30 на сто, в община Севлиево - 19,23, в община Габрово са гласували 20,01 от избирателите. Днес в Габровска област правото си на вот упражниха 23 474 избиратели от имащите право на глас 117 316 души.

Изборният ден в област Бургас приключи. Това съобщи пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия Елка Стоянова. Отложеният край на гласуването с близо час се е наложил поради необходимо допълнително време на общините да обработят и изпратят данните до РИК – Бургас, каза Стоянова. Почти всички протоколи от секции по места вече са пристигнали. Очаква се до минути да станат ясни и предварителните данни от изборния ден.

Избирателната активност във Варненска област е 18,68 на сто, обяви говорителят на РИК в крайморския град Кристиан Богоев, който уточни, че всички СИК в региона вече са приключили работа. Най-висока е активността в община Аврен - 28,69 на сто.  Най-малко хора са гласували в община Долни чифлик - 13,44 процента от имащите право на глас. Във Варна до урните са отишли 18,78 на сто от избирателите. Общо в региона са гласували 77 398 души. През деня в РИК са постъпили 9 сигнала за нарушения,  допълни Богоев. Осем от тях са неоснователни. Все още продължава работата по сигнала, подаден за нарушения в село Синдел. За  него е сезирана и районната прокуратура във Варна.

20,58% е избирателната активност в Пловдив град, съобщи на пресконференция Илиян Иванов председател на 16 РИК. До урните общо са отишли 64 433 пловдивчани. Най-висока е активността в район Централен 23,89%, а най-ниска – в район Източен 13,03%. Изборният ден навсякъде е приключил навреме, като няма подадени жалби за нарушения на изборния процес.

Приключи изборният ден в област Силистра, като не се е наложило удължаване, съобщи Мирослава Червенкова, председател на Районната избирателна комисия. В РИК е постъпило едно възражение, посочи Червенкова. По част от него комисията се е произнесла, че е неоснователно, а друга част ще бъде изпратена до Районна Прокуратура за разследване, тъй като не е от компетенцията на Районната избирателна комисия, обясни Червенкова. Възражението е подадено на територията на община Силистра. Към 20.00 ч. обстановката в Силистренска област остава спокойна, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Силистра. В ОД на МВР-Силистра няма постъпила информация за инциденти и произшествия. Осигурено е пилотирането на автомобилите, с които се пренасят бюлетините от секционните към районната избирателна комисия.

Приключи изборният ден в oбщина Видин, все още няма потвърждение от другите десет общини в Област Видин за това приключило ли е при тях гласуването, каза на пресконференция Мария Манджукова. В Община Видин са гласували 22012 души, избирателната активност е 21,76%.

Приключи гласуването в националния референдум в петте общини на Търговищка област. Това съобщи председателят на Районната
избирателна комисия Гергана Цонева. От РИК уточниха, че денят е преминал спокойно. Няма регистрирани сигнали и жалби. Първите междинни резултати за областта ще бъдат оповестени около 21.00 часа. Няма регистрирани сигнали за извършени нарушения на обществения ред, няма констатирани случаи на нарушаване на Изборния кодекс, допълват от ОД на МВР в Търговище.

Изборният ден в oбласт Стара Загора приключи, съобщи за БТА Таньо Брайков, председател на РИК. Окончателната активност предстои да се уточни. По предварителни данни тя е 3 пъти по-малка от 2009 година, прогнозира Брайков. Днес в областта отвориха врати 477 секции. Броят на имащите право на глас беше 309 349. Изключително ниска е избирателната активност в секциите в ромските квартали. Броят на участвалите в националния референдум в някой от тях достигна 15 души. Изборите преминаха спокойно, без жалби и нарушения, уточни Таньо Брайков.

В Сливенска област денят на референдума приключи с избирателна активност 16,28 процента, съобщи за БТА говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Стелли Стефанова. Секционните избирателни комисии са завършили работата си в 19.00 часа и не се е наложило удължаване на изборния ден. От общо 181 690 имащи право на глас в областта са гласували 29 597 души, като броят на гласувалите от община Сливен е 20 677, в община Котел - 2345, в Нова Загора - 4899, и в община Твърдица - 1666. Изборният процес е преминал спокойно, като не са били подавани никакви жалби и сигнали за нередности.

Гласуването в деня на референдума в област Русе приключи нормално. Няма постъпили жалби, съобщи за БТА председателят на
Районната избирателна комисия Иван Иванов. Към 18.00 часа средната избирателна активност за областта е била 19,93 процента.
Освен инцидента, станал в секция в Бяла следобед, където мъж извади от урната два плика с бюлетини и ги скъса, други сигнали за нарушения и инциденти, свързани с изборния процес не са постъпвали, каза говорителят на областната полицейска дирекция в Русе Даниела Малчева.

По данни след 19.00 часа във Великотърновска област правото на вот в референдума са упражнили 52 122 души или 22,37 процента от общо включени в избирателните списъци 229 279 гласоподаватели, съобщи Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия. Най-активни са били избирателите от Община Сухиндол, където са отчетени - 35,07 процента. Следват общините Свищов - с
30,58 процента и Павликени, където са гласували 23,25 на сто. Най-ниска е била избирателната активност в Община Горна Оряховица - 19,11 процента и в Община Стражица - 19,99 процента. Във Велико Търново активността на референдума е 22,46 на сто. В Полски Тръмбеш са отчетени 20, 82 процента , в Златарица - 20,69. В Елена са гласували 20,18 процента и в Лясковец - 20,11 процента. В рамките на изборния ден в РИК са постъпили две жалби. За едната комисията се е произнесла, че е без основание, а другата е резултат от техническа грешка, която е била поправена. Три социологически агенции са регистрирани за референдума в РИК.Това са "Афис", "Алфа Рисърч" и "Болкан Бритиш Соушъл Сървейз" АД.

Над 33 100 гласоподаватели в област Добрич, или 17,3 на сто от имащите право на вот, са участвали в националния референдум, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/ при приключването на допитването. В областния град бюлетини са пуснали 17,1 на сто. Най-висока е активността на избирателите в общините Шабла - 21,6 на сто, Генерал Тошево - 20,4 на сто, и Добричката селска  община - 20,3 на сто, сочат обобщените данни на РИК. В крайморските общини Балчик и Каварна до изборните секции са отишли съответно 17,7 на сто и 15,7 на сто от избирателите. Най-слабо е участието в допитването в общините Крушари и  Тервел, където са дали гласа си съответно 10,8 на сто и 14,3 на сто от гласоподавателите. Допитването в региона приключи само с една жалба, постъпила в РИК, която бе определена като неоснователна.

В Ловешка област изборният ден приключи във всички общини, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия  Валентина Недялкова. Избирателната активност в областта е около 21 процента. По думите на Недялкова последните данни за  активността, които са се изисквали от ЦИК, са към 17.00 часа. В момента е започнало приемането на протоколите от секционните  избирателни комисии. Няма данни за нарушения или жалби.

Денят на националния референдум е завършил във всичките 308 секции в област Враца при избирателна активност от 24,26 на сто, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Ирина Иванова, която обяви края на изборния ден в 19,30 часа. На въпроса на референдума са отговорили 42 341 избиратели  от общо 174 606 жители на областта с право на глас, допълни тя. Резултатите са близо три пъти по-малки в сравнение с тези от парламентарните избори през 2009 г., когато избирателната активност беше 59, 93 на сто, а своя вот дадоха 108 943 избиратели.  Най-голяма избирателна активност са имали жителите на община Роман, където гласувалите са 33,91 на сто или 1 895 имащи право на глас. Следва община Козлодуй с 32,92 на сто гласували или 5  869 избиратели. В община Борован са гласували 1 349 избиратели или 28,63 на сто, община Бяла Слатина-5 598 или 24,46 на сто, община Криводол- 2031 с право на глас или 25,88 на сто. В община Мездра избирателната активност е 25,33 на сто като са гласували 4 972 избиратели, в община Мизия- 25,82 на сто, а гласувалите избиратели са 1732, в община Оряхово- 22,74 на сто или гласували 2 476 избиратели, както и в община Хайредин- 24,58 на сто и гласували 1114 избиратели. Най-ниска е избирателната активност в община Враца- 20,71 на сто, като своя вот са дали 15 325 избиратели от 73 984 имащи право на глас. Гласуването в националния референдум е преминало спокойно в област Враца, посочи Ирина Иванова. Подадена е една жалба за отказ от секционна комисия да допусне избирател да гласува,  който обаче е упражнил правото си след намесата на РИК. Разгледан е и сигнал от жител на мездренското село Долна Кремана, че кметът "купува" гласове. Полицията е проверила сигнала и е уведомила РИК, че той не отговаря на истината, уточниха от комисията.

В Пазарджишка област в националния референдум днес са участвали 45 546 гласоподаватели от общо имащи право на вот 253 680 души, съобщиха от Районната избирателна комисия. Активността е 17, 95 процента средно за 11-те общини на територията на областта.
Най-висока активност е отчетена в община Лесичово - 28,89 процента. В община Белово активността е достигнала 24,25 на сто, в Стрелча- 22,99 процента, а в Брацигово - 21,34 на сто.Най-малък е броят на гласоподавателите в община Ракитово, където правото си на вот са упражнили 10,88 процента. В най-голямата община - Пазарджик са гласували 18 725 души или 17,39 на сто от общия брой гласоподаватели. Всички избирателни секции са приключили работа в 19 часа, посочиха от РИК. Денят е преминал без сигнали и жалби за нарушения.

Приключи изборният ден в Ямболска област.  Избирателната активност за цялата област е 19,6 процента. В Ямбол до урните са отишли 16,2 на сто, в община Тунджа – 23 процента, в Елхово – 19,8 процента, в Стралджа – 27 на сто и в Болярово – 46,8 процента. Изборният ден в Ямболска област протече спокойно, без жалби за сериозни нарушения. Не се е наложило й удължаването на изборнияд ден в нито една от 236 – те секции в Ямболска област. Макар и с известно закъснение, заради лошите метеорологични условия, четири секции в крайграничната община Болярово също започнаха работа.

Денят на Национален референдум в област Кърджали е приключил точно в 19,00 часа, заяви председателят на Районната избирателна комисия Даниела Петрова. Избирателната активност към края на гласуването в шест от общо седемте общини в областта надхвърля 10 процента. От община Момчилград все още няма подадена информация в РИК за последна активност, заяви Даниела Петрова. Към 17,30 часа тя бе 7,26 процента.Най-висока отново е избирателната активност в община Черноочене - 14 процента. Най-ниска е в община Джебел - 7,69 процента. В общините Кърджали и Крумовград са гласували по 9,6 процента.Дали да се развива ядрена енергетика в страната са избрали 10 процента в община Ардино и 10,19 процента в община Кирково. Право на глас на днешния референдум имаха 254 697 души от област Кърджали.

Вотът в област Смолян приключи при избирателна активност 19.94 процента, съобщиха от РИК - Смолян. Своя отговор на въпроса на референдума за изграждането на нова ядрена централа са дали 22 256 избиратели от общо 111 582 гласоподаватели в областта. Най-висок е процентът на гласувалите в община Баните - 23.17, а вотът в община Смолян е 22.24 на сто. В Мадан е регистрирана най-ниската активност - 16.08 процента гласували в националния референдум.

Приключи изборният ден във всичките 194 избирателни комисии в област Разград, съобщи говорителят на Районна избирателна  комисия Михаил Тодоров. Регистрираната днес в района активност е 14,71 на сто, посочи той. Правото си на вот в националния референдум днес са упражнили 20 643 от общо 140 366 гласоподаватели. Изборният ден е преминал спокойно, няма подадени жалби в РИК, информира още Тодоров.

Правото си на вот на днешния национален референдум за развитието на ядрената енергетика в България са упражнили 19,8 на сто от избирателите в област Монтана, съобщиха от Районната избирателна комисия в Монтана. Най-висока активност е отбелязана в община Георги Дамяново - 36 на сто, а най-ниска в община Лом - 17 на сто. Изборният ден е преминал без скандали около избирателните секции, без нарушения на обществения ред и без подадени жалби в комисиите,  уточниха от РИК в Монтана.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1441 1

Коментари 1

Добави коментар
Тъжно е

2013.01.27 | 21:18

1
Какво заслужаваме? 80% от българите не се интересуват какво става в България. Те не са ЗА не са Против. Дори не си правят труда да пуснат празна бюлетита. Те са аморфна маса от зомбита

Добави коментар

Водещи новини