Искат да поставят камери на гробището във Варна

  • 25 януари 2013 10:30

  • 751
  • 0
Искат да поставят камери на гробището във Варна
©

Варненските гробищни паркове имат проблем със сигурността, призна шефът на общинската фирма „Обреди“ Любчо Любчев пред комисията „Обществен ред и сигурност“ към Общинския съвет. Според него и управителите на отделните гробища най-често през нощта изчезвали метални орнаменти от паметниците, пише petel.

За щастие случаите на вандализъм, познати от други градове, били редки и не чак толкова сериозни. Понякога фенери, вази, декоративни огради и пейки изчезвали и през деня. Шефът на „Обреди“ обясни, че понякога това ставало заради това, че при поставянето на голям паметник тези елементи попадали и върху площта на съседни гробни места. Това пречело за нормалния достъп до тях и засегнатите роднини ги премахвали.

От думите на Любчев, когато се установи със сигурност извършителят на подобно деяние, щетите се възстановяват за негова сметка. За нощните кражби пък отговорност, включително и материална, носела частната фирма, която отскоро охранява варненските гробища. „Обреди“ прибегнали към нейните услуги, след като от края на миналата година останали без охраната на обявената в ликвидация „Общинска охранителна фирма“. Както е известно, това общинско търговско дружество беше едно от тези, които започнаха да бъдат преобразувани в предприятия към администрацията на Кирил Йорданов. Това доведе до прекъсване на дейността й, а дали тя някога ще се възвърне в стария си обем, е съмнително.

„Нуждаем се от помощ, охраната на гробищата не е достатъчно надеждна“, призна Любчо Любчев. Той допълни, че съвременните европейски изисквания предполагат да се изградят стабилни огради на гробищните паркове, но пък това би струвало колкото целия бюджет на общината. От „Обреди“ освен това подсказаха, че местата за вечен покой също могат да бъдат включени в системата за видеонаблюдение на общината. Комисията „Обществен ред и сигурност“ не взе конкретно решение дали да подкрепи някоя от предложените мерки за сигурност.

Последвайте канала на

Novini.bg
751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини