Дянков дава 6 милиона лева за археология

  • 24 януари 2013 16:13

  • 647
  • 0
Дянков дава 6 милиона лева за археология
© Булфото

Министърът на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи се включи в обществена дискусия по проекта „Виа Понтика".

„След плащанията по външния дълг, средствата, останали в хазната, са доста над минимума. Така ще е, докато сме на власт", обяви в Бургас Дянков по повод подозренията, че фискалният резерв е под съмнение. Вицепремиерът е в морския град за отчет от едногодишната дейност по туристическия проект „Виа Понтика".

„Смятаме да отпуснем около 6 милиона лева за археологически проучвания в южната част на „Виа Понтика”, каза финансовият министър. Той участва в дискусия за културния туризъм в областта, на която взеха участие кметът Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

По думите на Димитров, от 2013 г. финансиране ще получат още три археологически обекта в Бургаско, които се намират в Русокастро, Дебелт и Обзор.

Според Дянков 20% от увеличението на туристите по Южното Черноморие през летния сезон на 2012 г. са привлечени от „Виа Понтика". Освен Созопол, разпознаваеми и посещавани започват да стават още Китен и Царево, допълни той и уточни, че областта трябва да станат целогодишен културен и туристически център.

Министерски съвет ще отпусне допълнителни пари за пътен възел Запад в Бургас, който ще изведе трафика извън града. "Така ще се облекчи движението по цялото Южно Черноморие, не само в Бургас, особено през летния сезон, за да не се образуват задръствания", каза Дянков.

От тази година в проекта отделно се включва и област Варна, която представлява северната част на „Виа Понтика”. Археологията там ще получи около 4 милиона лева, като най-големият проект е римските терми във Варна. Така парите дадени общо за "Виа Понтика" ще са 10 милиона лева.

За изминалата година министерството на финансите е отпуснало общо 8,5 милиона лева по проекта за реставрация и консервация на 10 обекта по Южното Черноморие, а също и за изграждане на инфраструктура, която да ги свързва.

По време на дискусията бе даден старт и на инициативата „Чудесата на България“ за 2013г., гласуването в която започва на 3 март.

Последвайте канала на

647 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини