Велико Търново с мераци да стопанисва три исторически обекта с национално значение

  • 22 януари 2013 14:17

  • 943
  • 0
Велико Търново с мераци да стопанисва три исторически обекта с национално значение
©

Хълмът "Трапезица", църквата "Свети Георги" в Арбанаси и Археологическият резерват "Никополис ад Иструм" да бъдат стопанисвани от Община Велико Търново за 10 години предлага кметът на града Даниел Панов.

По думите му, в момента се подготвя комплектовката на необходимата документация, която ще бъде разгледана на заседание на Общинския съвет и след това ще бъде предадена в Министерството на културата.

С проекти по ОП "Регионално развитие" се ремонтират и реконструират два от историческите обекти. В църквата "Св. Георги" в Арбанаси с проект на стойност около един милион лева се възстановяват стенописи от 17-и и 18-и век. На стойност 1 246 265 лв. е проект за социализацията на археологическия резерват "Никополис ад Иструм".

След като през 2012 година Община Велико Търново получи с решение на Министерския съвет правото за стопанисване и управление за 10 години на църквата "Свети 40 мъченици", процесът по изготвянето на документи и заявяването на желанието да й бъдат предоставени и други обекти от национално значение продължава. Целта е опазването на културно-историческото наследство и превръщането му в част от туристическата индустрия, уточняват от общината.

Последвайте канала на

БТА
943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини