20 патрулки блокираха "Попа" (обновена+снимки)

  • 17 януари 2013 18:03

  • 16369
  • 8
20 патрулки блокираха "Попа" (обновена+снимки)
© Булфото

Няколкостотин души са се събрали на протест в София срещу застрояването на Иракли и Банско.

Над 20 патрулни коли на СДВР и специализираните полицейски сили се струпаха около паметника на "Патриарх Евтимий", където се провежда протестът. Чуват се освирквания от протестиращите. Те развяват българското знаме. Има издигнати лозунги, на някои от които пише: „Вашият закон е без морал”, „Ние гражданите от „Не на данък паркинг” заставаме зад екозащитниците и работещите във ВМЗ-Сопот”. Движението на трамваите по ул. "Граф Игнатий" бе временно спряно. По-късно протестиращите стигнаха пред парламент, където скандират „Мафия”. И тук има засилено полицейско присъствие.

Невъзможно е на Банско, където имат 60% надвишаване на концесията и нелегално изсичане на дървета, да се опитват да изсичат още и още, каза пред журналисти Борислав Сандов, представител на природозащитните организации, които се включват в протеста срещу застрояването в Банско. "Това е извън всякаква законност. Надяваме се да се вслушат в хората, каза Сандов. Явно проблемът е сериозен, не става въпрос само за Иракли или Банско, а и за цялото ни морско крайбрежие, за Пирин и за планините ни. Явно е, че трябва да се реагира с мощен протест и може би това няма да бъде последният протест.  Трябва да се наложи форма на забрана, било и законова под формата на мораториум – не може дюните и плажовете, които по конституция са държавна собственост да бъдат застроявани и да са собственост на някои олигарси", посочи още Сандов.

"Вчера бяхме свидетели на нова арогантност в мисленето на управляващите. Бяхме в парламента за обсъждане на нови закони за защита на дюните. От там ни твърдят, че можело дюните да бъдат общински и частни, но според нас дюните трябва да бъдат част от плажовете, каза на високоговорител Борислав Сандов - представител на природозащитните организации. Основното ни искане е всички устройствени планове да бъдат достъпни за гражданите още на ниво проект. Очаквайте още следващата седмица да се съберем отново. Не може мутри да ни управляват и да ни застрояват природата", каза Сандов.

Малко след 19.00 ч. протестът завърши с всеобщо изпяване на националния химн на Република България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16369 8

Коментари 8

Добави коментар
Пешо

2013.01.19 | 00:02

8
Протестиращите били ли са изобщо в Банско и знаят ли какво има там? Пистите са крайно недостатъчни, а туристите се редят цял ден за лифт. Естествено, че е време да се разшири площта, а за целта трябва да се изсекат и няколко дървета - това там е курорт, а не дива горска пустош.
asdf

2013.01.19 | 00:02

7
Ей, льольо такъв. А преди да стане курорт, построен от покварените ви банскалийски ръчички какво е било, а? Такива алчни изроди като теб застроиха и Пампорово по един безобразен начин и от един прекрасен курорт го превърнаха в бетонова джунгла състояща се от празни хотели. Банско е абсолютно същата грозотия. Имаме, поне на този етап, една прекрасна природа. Не е необходимо да превръщаме 99% от нея в ски писти и хотели. Дайте и черноморската плажна ивица да я бетонираме и застроим с хотелчета, че горките западни пияндурници, които идват тук да се натряскат за жълти стотинки, да имат къде да вандалстват и повръщат на спокойствие, а не ужасният плаж да ги притеснява. Може и Сребърна да я обърнем на курорт, а?
sss

2013.01.18 | 23:45

6
глас в пустиня
ДЕМОКРАЦИЯ........................................

2013.01.18 | 23:41

5
Това демокрацията - гласът на народа, който никой не чува. В България няма нищо ценно, освен земята и природата. Земята вече чрез посредници е разпродадена на чужди фирми, а природа се унищовава. Бог да ни е помощ!

2013.01.18 | 23:41

4
При станишев биеха протестиращите,тука поне е само присъствие.
Масур

2013.01.18 | 23:40

3
Боли ма кра

2013.01.18 | 23:40

2
Сандов - днес с опозицията, утре с властта. Няма друг като него!
Fox81

2013.01.18 | 23:40

1
Като е толкова голяма опашката в банско си намалете квотите за туристи, ама нали трябва да изсечем гората, че Банскалии да са с пълни гушки! Алчността води само до едно място, ама там няма как да си харчите парите!

Добави коментар

Водещи новини