Бюлетината за референдума ще е защитена

  • 17 януари 2013 16:56

  • 547
  • 0
Бюлетината за референдума ще е защитена
©

Бюлетината за гласуването в референдума ще е защитена. Окончателният й вид се пази в тайна, за да не се фалшифицира, каза пред журналисти днес Бисер Троянов, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Бюлетината ще е бяла, с въпроса на референдума, и отговорите "Да" и или "Не" в две квадратчета, но всички други подробности ще бъдат обявени едва след няколко дни, посочи Траянов.

Право на глас в референдума има всеки български гражданин навършил пълнолетие, не поставен под запрещение и има постоянен адрес в страната. До 19 януари е крайният срок за поправяне на грешки в избирателните списъци. Ако това право бъде отказано на хората, те могат да обжалват пред съответния районен съд. Пред секциите ще има обяснителни табели. Разпорежданията на председателя на СИК са задължителни за всички избиратели в изборното помещение.

В изборния ден е забранена агитацията, а в медиите не могат да се пускат излъчени вече агитационни материали. Забранено е да се обявяват прогнозни резултати до 19,00 часа. Забранено е поставянето на агитационни материали в изборния ден, а тяхното унищожаване ще става по ред определен от кмета на съответното населено място.

Изготвянето на избирателните списъци непрекъснато се актуализира. Няма основание да се смята, че ГД "ГРАО" ще включат в тях лица без избирателни права, посочи Бисер Троянов. Ако човек не се види в списъка, той може да поиска да бъде включен, но СИК проверява дали този гражданин има постоянен адрес, даващ му това право. След това СИК прави проверка дали този човек не е в списъка, където са лицата поставени под запрещение, наказаните с лишаване от свобода или пък тези, които са заявили, че ще гласуват в чужбина или имат удостоверение за гласуване на друго място.

Последвайте канала на

547 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини