Веселин Вучков: Контролът върху тайните служби ще е много сериозен

  • 15 януари 2013 08:34

  • 1075
  • 0
Веселин Вучков: Контролът върху тайните служби ще е много сериозен
©

Надявам се законите за секретните служби да бъдат приети до месец март.

Това заяви пред БНТ1 Веселин Вучков-зам.-министър на МВР, който коментира новите закони за разузнавателните служби в България. Законите за специалните служби ще бъдат 4 на брой. Работата по тях е доста напреднала и ние вече сме на финалната права. Цивилното външно разузнаване ще бъде по-тясно свързано с изпълнителната власт и министър-председателя. НСО ще бъде подчинено на президента, разкри Вучков. В разискванията участваха всички политически сили и това ми дава основание да мисля, че до средата на март законите ще бъдат приети. Представителите на опозицията показаха много конструктивно отношение към тези зкони и аз мога да ги поздравя за това, допълни той.

Най-важното нещо е какъв ще бъде контролът над тези служби. Това са закони, които ще действат не просто в рамките на този мандат, а ще действат много дълго време, продължи Вучков. Не мисля, че в ръцете на министър-председателят ще се концентрира много власт. Премиерът, президентът и председателят на НС ще имат еднаква власт и контрол върху специалните служби, категоричен беше той. В новите закони предвиждаме да се конструира една класическа парламентарна комисия, която ще контролира ДАНС. Службите за сигурност и информация имат елементи на секретност, но контролът върху тях ще е много сериозен, както от страна на парламента, така и от страна на изпълнителната власт, заяви Вучков.

Основният смисъл на тези закони е да се поставят ясни цели на всички разузнавателни служби. Мисля, че сме успели да постигнем това с новите закони. Няма възможност тези служби да играят свои игри, без да се подчиняват на държавната власт. Контролът им ще е много сериозен, повтори още един път Вучков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1075 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини