Кирил поведе в изборите за патриарх

  • 15 януари 2013 06:20

  • 1697
  • 2
Кирил поведе в изборите за патриарх
©

Наместник-председателят на синода и Варненски митрополит Кирил води в надпреварата за патриарх след епархийските избори, които се проведоха в цялата страна вчера, показва проучване на „Монитор”, направено в 15-те епархии на Българската православна църква.

Заедно с Ловчанския Гавриил и Русенския Неофит той ще влезе в т.нар. Каталог на достопочтимоизбираемите митрополити за български патриарх, който представлява кандидатската листа на Синода, прогнозираха от Синодалната палата.

Предварителните нагласи показват, че в шест от епархиите излъчените за делегати на патриаршеския събор са склонни да дадат вота си именно за него. Това са Варненска, Видинска, Плевенска, Сливенска и Старозагорска. Гласовете в Софийска епархия, която е най-голяма и за разлика от останалите вместо от 5-има се представлява от 10 делегати, ще си делят митрополитите Кирил и Гавриил. На гласовете от по пет епархии могат да разчитат Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският Неофит.

Междувременно две жалби против изборите за делегати на патриаршеския събор, които се проведоха в неделя, постъпиха вчера в Светия синод.

В едната от тях, която е от архиерейския наместник на Самоковска духовна околия и 3-ма свещеници, се настоява за касиране на вота. Втората е на епархийския съветник Емил Милов, който също не признава изборите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1697 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.01.17 | 14:35

2
А сега да видим кво е научил като ангент!!? В цивилния живот "колегите" му вече 22г държат и не пускат. Ако е обучаван по същите "методики би трябвало да е новият Патриарх. Въпросът е: Патиарх, но на кого????

2013.01.17 | 14:34

1
На българите патриарх. Който и да бъде избран ще бъде патриарх на българите.

Добави коментар

Водещи новини