Квотите за парникови газове - ясни до края на месеца

  • 10 януари 2013 20:50

  • 1658
  • 0
Квотите за парникови газове - ясни до края на месеца
©

В края на януари ще станат ясни количествата квоти за парникови газове, собственост на България, които страната ще може да продава на търг през третия период на Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) 2013 - 2020 г. Тогава ще се реши на европейско ниво как ще се разпределят квотите между държавите-членки и респективно ще стане ясно количеството, което ще бъде издадено за страната ни, пише "Дневник".

Засега е ясно само общото количество квоти за ЕС по години като средно за година е 1.846 млрд. На България се полагат около 2.71% от общо за целия ЕС количество квоти за тръжна продажба. Това се посочва в отчета на Министерството на околната среда и водите и Националния доверителен екофонд (НДЕФ), който ведомствата представиха пред екологичната комисията в парламента този четвъртък. Депутатите - членове на комисията, приеха на първо четене и новия Закон за ограничаване изменението на климата.

В момента НДЕФ реализира проекти по две сделки за продажби на ПЕЕ (Предписаните Единици Емисии са квотите, разпределени на правителствата на страните), сключени с Австрия. В тази връзка са сключени договори за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност на публични сгради. Става дума за 29 общини с 69 обекта. Освен тях е финансиран проект на една областна администрация, два университета и две гимназии. По същите сделки са одобрени още 17 нови проекта.

Сключени са и пет договора с частни инвеститори за производство на биомаса с минимална държавна помощ (до 200 000 евро за период от три години), като финансирането става на база верифицирани редукции на емисии на парникови газове.

В началото на тази година в Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) участват 136 инсталации на територията на България като те отговарят на определени изисквания за производствен капацитет и вид продукция.

Тази схема е основният инструмент на ЕС за изпълнение на задълженията по Протокола от Киото по конвенцията на ООН по изменение в климата. Основните й цели са намаляване емисиите парникови газове по икономически изгоден начин и постигане целите от Протокола от Киото. България се включи в тази схема във втория й период (2008-2012) през 2009 г. след одобрение от страна на ЕК на Национален план за презпределение на квоти за емисии на парникови газове.

Квотите са собственост на държавата и в предходните два периоди се разпределяха на квоти безплатно на предприятия в обхвата на схемата. В момента – в началото на третата си фаза (2013-2020 г.), се предвижда постепенно преминаване към пълно търгуване на квоти. България участва в обща тръжна платформа за продажба на квоти в рамките на ЕС.

Делът, с който страната ни участва на ранните търгове, които се провеждат в момента от Европейската енергийна борса с общо 120 млн. квоти, е 3.277 млн. квоти. Цената на квотите варира от 8,49 до 5,82 евро. Общите постъпления от тези търгове до момента са около 43 000 000 лева (22 000 000 евро). В рамките на 11 сделки, реализирани на т.нар. "ранни търгове" с емисии, са за над 3 267 000 обем квоти.

Последвайте канала на

1658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини