Свлачище се активизира над Слънчев ден

  • 10 януари 2013 17:57

  • 892
  • 0
Свлачище се активизира над Слънчев ден
©

Свлачището над кк Слънчев ден до спирка „Стоян Заимов“ се събуди отново. Само за два месеца след активирането си в края на ноември миналата година под пътя се е образувало срутване с дълбочина над 5 метра и широчина на засегнатия терен от около 120 метра.

Шосето е укрепено преди години с двуредова силова конструкция от пилоти. „Свлачището е активно и се разширява непрекъснато. Ако се запази това темпо, широчината скоро ще стане 150 – 200 метра. Има пилоти, които са оголени 5 метра в горната си част“, коментира инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ към община Варна. Пилотите са с дълбочина от 15 метра. В района има изградена и отводнителна система. Под проблемната зона има частни терени, които не са застроени. Преди месец от „Геозащита“ коментираха, че вероятно свлачищните процеси са провокирани от теч. За района по принцип не са характерни високи нива на подпочвените води.

ктивно остава и свлачището до спирка „Трифон Зарезан“, под което все още има обитаеми къщи. Засега във Варна няма други активизирани свлачище след стапянето на последния сняг. „Констатирани са предимно дребни поражения по скатовете, които са в резултат по-скоро на неправилно строителство и спукани водопроводи“, коментира инж. Колев.

Последвайте канала на

Novini.bg
892 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини