ДКЕВР: Цената на водата ще зависи от самите ВиК - дружествата

  • 09 януари 2013 18:02

  • 654
  • 0
ДКЕВР: Цената на водата ще зависи от самите ВиК - дружествата
©

Цената на водата ще зависи от това как ВиК-дружествата изпълняват своите бизнес планове. Това заявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, информира БНР.

Според нейните експерти подобно условие ще доведе до повече инвестиции в сектора и оттам - до по-добро качество и поносими цени.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев досега се е късала връзката между бизнес плановете на ВиК-дружествата и цената на водата, която постановява регулаторът. Новите правила обаче ще решат този проблем:

"Сега бизнес планът и цените ще са абсолютно обвързани и ще вървят заедно. Т.е. изпълнението на бизнес плана ще гарантира точно тези ценови нива, които са предвидени в самия бизнес план", заяви Семерджиев.

В същото време според председателя на регулатора трябва да се прецени дали е оправдано изпълнението на мащабна инвестиционна програма, ако това ще повиши много цените на водата.

"Има случаи, в които е по-добре да се предвидят по-бавни темпове на намаляване на загубите, но да не се повишават съществено цените на ВиК услугите", каза шефът на ДКЕВР.

Семерджиев подкрепи въвеждането на двустепенна скала за отчитане на местата, където цената на водата е висока. Така тези, които потребяват по-малко, ще плащат по по-ниската тарифа, а след като се надвиши определено количество, водата ще бъде калкулирана по по-високата тарифа. Този принцип на отчитане в момента се прилага в Търговище, уточниха от енергийния регулатор.


 

Последвайте канала на

Десислава Станева
654 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини