Имигранти от Сирия: В България е по-страшно

  • 17 декември 2012 21:06

  • 9755
  • 39
Имигранти от Сирия: В България е по-страшно
©

По пет пъти на ден се молят на Аллах четири от петте деца на българката Искра от Разград. Преди да се обърнат към Всевишния, Росица (18 г.), Кристин (17 г.), Джамал (13 г.) и Диб (11 г.) постилат специални килимчета. Когато порасне още малко, по същия начин към Аллах ще се обръща и най-малкото дете - Силин (2 г). В същото време всички с удоволствие празнуват Коледа и Великден и украсяват елхи и яйца. За на пръв поглед странното семейство има обяснение - баща на хлапетата е сириецът Абдулнасер, за когото нашенката е омъжена вече 20 години. Тази есен след 14 години безоблачен и охолен живот в Сирия семейството търси убежище в България заради войната в арабската държава, пише "Труд".

Страната ни е родина за Искра, Росица и Кристин. Бащата Абдулнасер и децата Джамал, Диб и Силин са родени в Сирия. Всички говорят много добре български и още с пристигането си малките започнали да посещават наше училище. Роси, Крис и Диб са в СОУ “Христо Ботев”, а Джамал учи бокс в спортното училище.

“В нашето семейство цари истинска религиозна толерантност. Всички вярваме, че Бог е един. Убедени сме, че не са страшни тези, които вярват в нещо различно, а тези, които в нищо не вярват”, обобщава синтеза на религии и култури в семейството си Искра.
Тя си дава сметка, че не само религията, но и начинът на живот прави хората такива, каквито са. “След толкова години на бедност и несигурност българите са страшно озлобени и затворени в себе си. Направо не можах да ги позная, когато се прибрахме тази година. Преди не беше така”, клати глава жената. “Имам чувството, че днес тук в България помощта от близък е по-скоро изключение, отколкото закономерност. Наскоро майка ми получи бъбречна криза и помолихме съсед да ни закара до болницата. Вместо съпричастност срещнахме хладно равнодушие”, разочарована е Искра.

Разочаровани от липсата на доброта са и децата. Едно от момичетата паднало в час по физическо и било безкрайно изненадано, че вместо съчувствие получило от съучениците си присмех и подигравки. Двете големи момичета, които са в единадесети и дванадесети клас, са изумени от липсата на уважение, което връстниците им проявяват към учителите и възрастните хора въобще.

“Не може да отговаряш на учител, да бягаш от час, да вдигаш шум, да влизаш и да излизаш от класната стая по време на занятия”, възмущават се те. В Сирия да проявиш неуважение към учител било абсурд. Боят официално бил забранен в техните училища, но при необходимост преподавателите затягали дисциплината с някой и друг шамар. Освен това след началото на първия час всички врати в школото се заключвали. Там момичетата и момчетата учели заедно до 6-и клас. След това ги разделяли, а отношенията между двата пола били много по-сдържани. Росица и Кристин не могат да приемат начина, по който съучениците им се прегръщат и целуват пред очите на всички. Намират го за неприлично и отблъскващо. По същия начин гледат и на лекотата, с която тийнейджърите посягат към цигарите и алкохола.

За момчетата Джамал и Диб обаче хлабавата примка на родното образование им е добре дошла. Те се радват на свободата, която имат тук. Семейството от Сирия твърди, че у нас демокрацията се е изродила в липса на елементарна дисциплина и пълна свободия. Съпругът Абдулнасер също е живял тук през периода 1993-1998 г. и може да направи съпоставка. “Хората в Сирия силно вярват, че ще бъдат наказани от Господ, ако излъжат, откраднат или измамят”, разказва Искра. Направило впечатление, че за повечето българи религията е куха съвкупност от ритуали и нямат нито вяра, нито страх от Бога. И още нещо: “Всеки ден четем как пияни бият, изнасилват и убиват, как прегазват хора с колите си. В Сирия почти не се пие алкохол. Може би затова няма ограничения на скоростта по пътищата”, обяснява Искра. Тя държи да се знае, че там никой никога не я е насилвал да се забулва. Започнала да го прави сама, за да я приеме общността по-лесно.

Преди да избухне гражданската война, в Сирия се живеело много добре. “Нашият дом бе в селище на 20 км от Дамаск. Мъжът ми въртеше семейния ресторант със 100 места, а аз се грижех за къщата и децата”, спомня си Искра. С бизнеса си съпругът не само им осигурявал всичко необходимо, но дори спестил доста пари, с които сега в Разград са си купили четиристаен апартамент, а и са им останали достатъчно пари, за да преживяват. “Сирийците не знаеха какво е нямане. Семействата там са с най-малко пет деца, а работеха само мъжете. Доходите стигаха за всичко и преди смутовете беше много евтино”, разказва жената.

Заради войната дългата ръка на кризата вече се усеща в арабската държава. Кошмарът за Искра и семейството започва преди 2 г., когато избухва гражданската война. “Там, където живеехме ние, нямаше размирици, въпреки че често чувахме гърмежи и тътен. Живеехме в постоянен ужас, че бунтовническите армии могат да навлязат. Децата започнаха да се страхуват. Именно заради тях се преселихме в България”, разказва българката. За да се измъкне от Сирия, семейството пътувало с автобус до Ливан, а от там продължило към София със самолет. За безпроблемното бягство им помогнало много българското гражданство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9755 39

Коментари 39

Добави коментар
Rumaiv

2013.12.26 | 15:09

39
Нещата са толкова прости, че се чудя защо някои се напъват и пишат глупости. Когато ние българите тръгнем да емигрираме в арабските страни и Иран да речем за да живеем там, поради това, че е много хубаво, тогава може да се предположи колко са развити и напред. Да, ама не, както беше казал един известен журналист в миналото. България е пълна с тарамбуки и всякаква паплач от изток, а ние май отиваме на запад. Това е критерия, всичко друго е ала-бала. Обидно е някак си една жена, която се е омъжила за арабин /помним кои момичета правеха това/, използвал я за разплод и като се прибрала накрая от зор в страната, да ми дава акъл и оценки. Да ми обяснява как по пет пъти на ден се дупят всичките и се молят на еди кой си там. Смихория!
milen

2012.12.20 | 21:05

18
da, to edin umen balgarin nikoga nqma da otide da jivee v arabska darjava 6toto gi znae kvi sa tam
milen

2012.12.20 | 21:05

17
i taq drisla si smenila vqrata i do6la tuka da plue balgariq, mi kat ne i haresva da se maha, nqma da pla4a za neq q
хйкх

2012.12.18 | 20:57

8
Ще ти кажа какво е моето мнение........По цял ден псуваме, колко сме зле, как затъваме все повече и повече..... а сега, когато една различна жена ни каже истината, която ние повтаряме по цял ден, ние обръщаме срещу нея........е тва е помиярската ни държавица и не може да казвате, че Бойко Борисов е виновен - ние сме виновни, НАРОДА, с омразата и безразличието, което ни изяжда отвътре.
ccc

2013.02.09 | 13:18

38
арабите и евреите трябва да бъдат изметени от лицето на земята хубаво, че блите хора започнаха да се усещат що за измет са
Mimi

2012.12.25 | 19:12

37
ми връщайте се в сирия заедно с мелезите ви тук не ни трябват такива като вас талибани
Пилат Понтийски

2012.12.21 | 10:02

36
Явно една голяма част от коментиращите нищо не са разбрали от горенаписаното " Убедени сме, че не са страшни тези, които вярват в нещо различно, а тези, които в нищо не вярват” - това е първият ВАЖЕН момент от разказа и ... “Хората в Сирия силно вярват, че ще бъдат наказани от Господ, ако излъжат, откраднат или измамят”, а това е ВТОРИЯТ ВАЖЕН момент от разказа ... бил съм там многократно и знам че е така Аз съм християнин, но когато отидох там (в Халеп) ме беше срам да кажа, че идвам от християнска страна - в Халеп има 55 (ПЕТДЕСЕТ И ПЕТ) църкви, като една от последните се строеше и беше с размерите на света Неделя - ха сега да видим, кой ще ми изброи 55 църкви в София. Това беше една държава на РЕДА, МОРАЛА, ЧЕСТА И ЧЕСТНОСТТА, И ВЕРСКАТА ТОЛЕРАНТНОСТ. Образованите хора (ама наистина образованите) бяха на пиедестал. В 4 милионен град като Халеп на кола с аларма се смееха. Жените имаха такива права за които нашите жени могат само да мечтаят. Това съсипаха американците и европейците със своите псевдодемократични промени, финансираха нахлуването на фундаменталисти в тази истинска светска арабска държава. За съжаление нашата "демокрация" не може да стъпи на малкият пръст на техният "тоталитаризъм". И на края третият, но не по-малко важен момент от този разказ - “Сирийците не знаеха какво е нямане. Семействата там са с най-малко пет деца, а работеха само мъжете. Доходите стигаха за всичко и преди смутовете беше много евтино” - сега се замислете това до колко е възможно тук ... С ЧЕСТЕН ТРУД.
Н

2012.12.21 | 10:01

32
напълно съм съгласен с всичко написано от теб само искам да допълня какво още ми направи впечатление, това ,че в България нашите деца нямат уважение към УЧИТЕЛЯ срамно е .... срам ме е
дани

2012.12.19 | 09:24

10
колко вярно си го написал. И аз това виждам живеейки в Ирак/кюрдистан/ .

2012.12.21 | 10:02

35
Нормално е да и подритват циганетата , България все още е бяла страна !

2012.12.21 | 10:02

34
Верно е че и бившите проститутки са хора , но да ми говорят за морал е нещо съвсем различно !

2012.12.18 | 15:28

1
Kakwo ochakwate ot tazi chalga, 6 godishnata mi bratowchedka gleda tiq chalgadjiiki(prostitutki) i se opitwa da im podryjawa ... Pone prez komunizma imahme cennosti, sega imame kifli po banski...
milen

2012.12.21 | 10:01

33
4algata e orajie za degradirane na naciqta, deistva bavno no sigurno

2012.12.21 | 10:01

31
Вижте какво, правихме се на французи с превзетите им гейски маниери, правихме се на руснаци, по-комунисти от Ленин, правим се на американци/западняци с висенето по молове, партита и т.н. Ама ако кажете, че следващото ще да се кланяме на чалмите и да ги копираме - вече ми идва в повече! Колкото и ниско да се поставя летвата, все някъде трябва да има граница!

2012.12.18 | 19:24

5
NQKOI zdravo te e izlagal, 4e amerikanzite i germanzite visqt po molovete ! Tam visqt balgari, koito jiveqt tam, hahahahahahhahah

2012.12.18 | 18:55

4
Nqkoi zdravo te e izlagal.Po molovete ne visqt amerikanzi i zapadnqzi, a balgarite, deto jiveqt tam (pove4eto, ne vsi4ki ) ! hahahahhaha
АНТИ

2012.12.21 | 10:01

30
ТАЗИ МРЪСНА ИЗМЕТ И ШИБАНАТА ИМ РЕЛИГИЯ!!!!!ТАКИВА ТРЯБВА ДА СЕ ДЕРАТ ЖИВИ !!!!
znaesh

2012.12.18 | 18:26

3
Bravo mnogo tochno kazano
Yup

2012.12.21 | 10:01

29
Стига глупости, на тия изроди "религията" ги учи да избиват християни, и че това им носи място в рая. Обаче ще дойде деня, в който ще съжаляват, всичките клечащи на килимчета уроди.
Стига с тази омраза

2012.12.19 | 09:24

11
Май много Американски филми гледаш.Човешките интереси и алчност пораждат убийствата а не от религиите които се изповядват.

Добави коментар

Водещи новини