Пенсионираните железничари и работещите в БДЖ ще пътуват безплатно и през 2013 г.

  • 15 декември 2012 15:30

  • 1382
  • 0
Пенсионираните железничари и работещите в БДЖ ще пътуват безплатно и през 2013 г.
©

Министърът на транспорта, информационните технологии Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета съдейства за запазването на картите за безплатно пътуване на всички пенсионери, които са работили в системата на железниците, съобщиха от НКЖИ.

Постигнато бе споразумение между синдикатите и ръководствата на „Холдинг БДЖ” ЕАД и Национална компания „Железопътна инфраструктура”. С него се запазва и безплатното пътуване за работещите в системата при нови условия и следните договорености:
До 15 февруари 2013 г. всички пенсионирани железничари ще могат да ползват досегашните преференции за безплатно неограничено пътуване, но с нови образци и документи. След тази дата, освен картата и новите образци, ще трябва да разполагат и с билет с нулева стойност, издаден от каса. За пътуване без билет с нулева стойност ще се налага глоба съгласно Тарифата за превоз на пътници.

Запазват се и преференциите за работниците.

През първите четири месеца на 2013 г. служителите на БДЖ и НКЖИ ще ползват поименни карти: обр. 922 –ЖЛ-2012, като преди всяко пътуване са длъжни да се снабдят с билет с нулева стойност от касите.

След набиране на достатъчна информация за действието на новата система, ще се направи допълнителен анализ на реалните пътувания, като до 15 април 2013 г. синдикатите и ръководството на БДЖ и НКЖИ трябва да се договорят за начина и обема на безплатните пътувания на железничарите и тези на преференциални цени. До края на април от ръководството на БДЖ „Пътнически превози“ поеха ангажимент да не променят цените за картите на служителите на БДЖ „Товарни превози“ и НКЖИ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини