Бездомните хора в Русе се увеличават

  • 07 декември 2012 07:30

  • 1799
  • 0
Бездомните хора в Русе се увеличават
©

Двойно са се увеличили бездомниците в Русе за една година. В момента хората без подслон са 150. Данните са на БЧК, след направено преброяване на изпадналите в нужда хора. Червенокръстците и тази зима ще осигурят топъл обяд за скитниците, предаде БНТ.

Откриваме 69-годишният Стефан Чампоев да търси хартия в контейнерите. До обяд е успял да обиколи три квартала, за да напълни количката си. Казва, че при упорита работа – десет часа скитане и ровене в кофите за смет, на ден може да събере около килограм хартия, което превърнато в пари е около 90 стотинки. Късметът не винаги е с него и често джобовете на бившия водопроводчик са празни. "Не разполагам с никакви средства", казва Стефан.

След Стефан контейнерът щателно проверява и Селиха Маринова - вдовица, която също се прехранва с предаването на хартия за вторични суровини. Късметът й се усмихнал, защото попаднала при разчистването на таванска стая, чийто собственик изхвърлил тежки томове с речите на соцвеличия. Когато падне снегът обаче, за клошарите настъпват най-тежките дни. Затова приемат с радост новината, че ще могат да получат безплатен обяд в трапезарията на БЧК.

"Един колега ще е там и четирима доброволци, които да разсипват супата, да мият казаните", казва Татяна Обретенова от БЧК.

50 от клошарите ще могат да се подслонят в студените дни в новия приют, който ще се открие след седмица в града. За останалите обаче убежище в мразовитите нощи отново ще са подлезите и изоставените строежи.

Последвайте канала на

1799 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини