Приеха общата рамка на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г.

  • 05 декември 2012 11:00

  • 1080
  • 0
Приеха общата рамка на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г.
©

Парламентът прие общата рамка на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 година.

В пленарната зала са министърът на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и директорът на НОИ Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. . Предложението на левицата дебатите да се предават пряко по БНР и БНТ беше отхвърлено.

Опозицията предложи да се увеличи консолидираният бюджет по приходите и трансферите, за да има повече пари за пенсии, безработица и майчинство. Предложенията бяха отхвърлени от мнозинството. Така гласуваната сума е предложената от правителството - малко над 9 милиарда лева.

Приетите на първо четене текстове в бюджета на общественото осигуряване предвиждат по-високи индексации на пенсии от април, които ще се изчисляват спрямо годината на пенсиониране. За военните се въвеждат осигурителен стаж и възраст за пенсиониране. 240 лв. остават помощите за млади майки. В бюджета на НЗОК е предвидено здравната вноска да остане 8%, като 60% ще се плащат от работодателя и 40% от работника. В държавния бюджет е предвидено то догодина минималната работна заплата да се увеличи от 290 на 310 лв.

БСП нарече бюджета "предизборен" и поиска минималната заплата да стане поне 350 лв. и независимо от доходите, всички родители да получават детски надбавки. От ДПС заявиха намерението да гласуват "против" републиканския бюджет.

Пред БНР зам.-председателят на Народното събрание Менда Стоянова прогнозира, че повечето предложения за промени преди второ четене няма да бъдат приети.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини