Ще обновяват Женския пазар

  • 28 ноември 2012 20:04

  • 940
  • 0
Ще обновяват Женския пазар
©

"Много хора се обръщат към Женския пазар с отрицателна позиция и ако стане нещо лошо в района, веднага правят връзка с пазара." Така описва обществените нагласи към най-старото софийско тържище изпълнителният директор на общинското дружество "Пазари Възраждане" Николай Георгиев, цитиран от "Капитал".

Според него една от причините за това е, че години наред не са правени никакви инвестиции дори и в най-елементарни неща като поддръжка на сергиите и павилионите. Това, освен че носи негативи за самия пазар, е рефлектирало и върху околните пространства, сградите и е засегнало чувствителността на хората, които живеят в района. "Належащо е да има промяна, а новината е, че ние сме много близко до нея", допълва Георгиев.

След като през лятото беше изготвен проект за реконструкцията на пазара, сега дружеството "Пазари Възраждане" е кандидатствало за финансиране на част от неговото изпълнение чрез Фонда за градско развитие на София по европейската инициатива JESSICA. "Кандидатстваме самостоятелно - без партньор, тъй като финансовото състояние на дружеството е стабилно и можем да си позволим това", казва Георгиев.

Дългоочаквана промяна на Женския пазар, за която местното управление даваше много обещания през годините, вече е на път да се осъществи. Първият етап от проекта ще обхване зоната от пазара, която е между ул. "Кирил и Методий" и ул. "Екзарх Йосиф". Индикативната му стойност е 7.2 млн. лв. Общинската компания очаква до дни отговор за финансирането от JESSICA и има готовност още в началото на декември да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта и той да бъде определен до края на януари 2013 г.

Важен критерий за оценка на кандидатите ще бъде срокът на изпълнение. "Пазарът не може да си позволи да бъде затворен дълго време, както не може да си позволи и да блокира и частния бизнес, който се развива в околните сгради", обяснява Георгиев. Ето защо той се надява, че реконструкцията няма да трае повече от четири - пет месеца.

Проектът е модерно превъплъщение на стария Женски пазар и обхваща не само територията, стопанисвана от общинското дружество, но и прилежащите обществени места. Общата площ, която ще бъде реконструирана, е близо 13 хил. кв.м. Най-скъпото от проекта не е самото изграждане на пазара или пък оформянето на пешеходното пространство, а подмяната на цялата инженерна инфраструктура по дължината на бул. "Стефан Стамболов" в отсечката от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф".

Метална конструкция, стъкло и дърво - това са материалите, от които ще бъдат изградени новите съоръжения на пазара. Освен търговските павилиони, са предвидени още и две двуетажни сгради с магазини. Върху едната ще има ресторант, чиято тераса е открита и ще минава над друга. Така и пешеходното пространство, магазините и съществуващите околни обекти ще придобият нов вид.

Търговските обекти ще намалеят като единици, но ще се увеличат като площ. В момента те са 104, а след промяната ще бъдат 65. Откритите пространства под навесите ще бъдат използвани за тематични пазари, съобразени с културния календар на столицата.
За вторият етап от проекта, който обхваща зоната между бул. "Тодор Александров" и бул. "Стефан Стамболов", е по-сложен, тъй като към него е предвиден подземен паркинг за около 90 автомобила. За неговото изпълнение "Пазари Възраждане" най-вероятно ще търси партньорство с частен инвеститор. Самият участък е по-малък и индикативната му стойност е около 5 млн. лв., пише още изданието.

По думите на Николай Георгиев обаче подземното паркиране ще бъде трудно изпълнимо, защото в тази зона минават два големи канала и не се знае дали ще бъде възможно да се строи върху тях. Той обаче допълва, че тази част е най-интересната от проекта заради предвидените печеливши съоръжения като детска площадка, амфитеатър и заведения за бързо хранене.

Последвайте канала на

940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини