Варна ще се бори със замърсяването на Шокъровия канал

  • 22 ноември 2012 09:00

  • 1271
  • 0
Варна ще се бори със замърсяването на Шокъровия канал
©

Пълен обход на Шокъровия канал за констатиране на нови нерегламентирани зауствания, почистване от замърсявания и проверка на жилищните сгради за състоянието на черпателните ями са дългосрочните мерки, които трябва да решат проблема на варненския плаж до лятото.

На община Варна е възложено изготвянето на финансово обезпечена програма, която да гарантира поддържането и правилната експлоатация на Шокъровия канал. Това съобщиха от РИОСВ - Варна. Екоинспекцията е провела две работни срещи по проблема със замърсяването, предаде в. "Черно море".

След разпоредената проверка от Окръжната прокуратура във Варна за попадане на фекални води в морето е създадена междуведомствена комисия за установяване на причините, анализиране на резултатите от пробите и предприемане на административнонаказателни мерки. На една от срещите е взето решение за извършване на обход на канала и картиране на всички включвания в него. Проверката е констатирала нерегламентирани зауствания в Шокъровия канал, довели до замърсяване с фекални води на крайбрежието.

Комисията е разисквала и трудностите при обследване на деретата, стесняване на участъци от пресечения терен и метеорологичните условия. Значителният обхват на района за обследване, големият брой обекти по протежението на канала, както и подземният характер на канализационната инфраструктура, са наложили предлагането на мерки в краткосрочен и дългосрочен план до началото на летния сезон за отстраняване на причините за замърсяване на крайбрежните морски води от Шокъровия канал.

Контролни проверки на всяко заустване и проверка на нерегламентирани включвания в дъждовната канализация са сред мерките, които трябва да се предприемат в най-кратки срокове от кмета на община Варна съвместно с ВиК - Варна.

Експерти от РИОСВ - Варна, и Басейнова дирекция са натоварени с извършване на контролни дейности на дружества с производствена, складова и обслужваща дейност за състоянието на пречиствателните съоръжения и заустванията им. Район "Приморски" поема отговорността да предостави информация за черпателните ями на жилищните сгради след проверка по документи на имотите, намиращи се по протежението на канала, съобщават още от РИОСВ.

Последвайте канала на

1271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини