Мъртва риба изплува в река Янтра

  • 15 ноември 2012 15:18

  • 1560
  • 2
Мъртва риба изплува в река Янтра
©

Сигнал за мъртва риба в р. Янтра, при моста на село  Драганово, е получен в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново.

Направен е оглед на реката по течението от гр. Долна Оряховица, с. Писарево, с. Върбица, с. Горски Долен Тръмбеш до с. Драганово и не е установена промяна на цвета на реката. Мъртва риба е намерена само под моста на с. Драганово. Мостът е със силно намалена проводимост, образува се голяма застойна зона, поради останки от стар каменен мост, което води до задържане и натрупване на утайки от течението. Извършени са измервания на водата в реката с преносим апарат.

Резултатите от направения анализ за качеството на водата в река Янтра показват, че няма химическо замърсяване или недостиг на кислород, които могат да бъдат причина за загиването на рибата. Проверен е и каналът на "Захарни заводи" АД гр. Г.Оряховица, чрез който се заустват охлаждащи води от площадката на дружестото в Лясковско дере, десен приток на р. Янтра до гр. Д. Оряховица. Не е установено изтичане на шлемпа от канала. Извършена е и последваща проверка с обход на реката, не е установена промяна на цвета й и наличие на промишлени източници на замърсяване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1560 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.11.15 | 15:35

2
Ха,ха,не знаете ли че бракониерите я ловят рибата с.....ток?

2012.11.15 | 15:34

1
Ха,ха,не знаете ли че рибата се лови с ток?

Добави коментар

Водещи новини