Даровити български ученици избират България пред университети във Великобритания, Франция, Швейцария и Германия

  • 25 юни 2024 13:02

  • 686
  • 4
Даровити български ученици избират България пред университети във Великобритания, Франция, Швейцария и Германия
© МОН

Осем възпитаници на водещите математически гимназии от страната са избрани да бъдат част от първата програма EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and REseaRch), която им осигурява 2000 лв. месечна стипендия за период от 4 години, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Инициативата е на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет и благодарение на нея някои от най-талантливите ни деца избират България пред предложения от водещи университети като Оксфорд, ETH Цюрих, Техническия университет в Мюнхен и др.

Днес те бяха публично представени в Аулата на Софийския университет от министъра на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ проф. Мая Стоянова, основателя на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор инж. Борислав Петров.

„Поздравявам Ви за вашия избор и знам, че той не е бил лесен, защото сте имали предложения и от други добри университети в чужбина“, обърна се министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на към бъдещите студенти. Той подчерта важното място на Софийския университет сред елитните висши училища. Министър Цоков припомни, че тази година СУ е изкачил 200 места в класациите на световните университети. От друга страна институтът INSAIT e много важна изследователка част от българската наука и се развива в тясна връзка със световни университети. „Тук ще имате академичната и научната среда за Вашето и личностно и професионално развитие и ще можете да се развивате като технологични лидери. От друга страна ще бъдете близо до семействата и приятелите си и тази социална среда ще Ви помогне да станете още по-добри“, каза проф. Цоков. Министърът благодари и на директорите на училища, че помагат на младите хора да бъдат толкова успешни. Той анонсира и че се обмисля създаването на национална стипендиантска програма, която да остави повече млади хора в България. 

Представят първите ученици, спечелили по 2000 лв. стипендия от INSAIT

„Програмата е изключителна инициатива, която задържа най-талантливите деца тук и им дава възможност за развитие“, каза основателят на INSAIT проф. Мартин Вечев. Студентите във ФМИ ще се фокусират в образованието си, като в същото време работят по проекти в иновативни сфери - големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др. в института INSAIT. Този модел действа само в най-елитните технологични университети в света като MIT и Станфорд в САЩ, Кеймбридж и Оксфорд в Англия, ETH Zürich и EPFL в Швейцария и за първи път се прехвърля в Източна Европа, стана ясно още от думите му.

Ректорът на СУ проф. Георги Вълчев също поздрави студентите. „Тук ще се чувствате уютно и ще имате възможности да реализирате потенциала си изцяло“, каза той на младите таланти.

На представянето на стипендиантите присъстваха също деканът на ФМИ проф. Мая Стоянова, изпълнителният директор на INSAIT инж. Борислав Петров, директори на гимназии, учители, родители.

СТИПЕНДИАНТИТЕ: 

1. Николай Георгиев от Силистренската природоматематическа гимназия “Св. Климент Охридски”. Николай е лауреат на Националната математическа олимпиада с успех 6.00 и част от Националния отбор по математика.

2. Ясен Пенчев, възпитаник на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово. Той е носител на престижни отличия от над 55 български и международни олимпиади и състезания по математика, физика, информатика и други.

3. Теодора Тодорова, възпитаничка на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Теодора беше част от стажантската програма за талантливи български ученици на INSAIT STARS и е сред екипа на статията, публикувана в една от най-реномираните конференции в света в областта на изкуствения интелект и статистиката AISTATS през 2023 г. 

4. Симеон Дочев, СМГ. Носител на медали от повечето от най-елитните математически състезания у нас и стипендиант на МОН за деца с изявени дарби. 

5. Мария Дренчева, СМГ. Олимпиец - носител на златни медали от Европейската математическа олимпиада за момичета, Националното пролетно състезание по математика и много други. Мария е бивш възпитаник на програма STARS на INSAIT и е спечелила стипендията на Фондация “Миню Балкански” с право да учи във Франция.

6. Денимир Димитров, СМГ. Медалист от Националната олимпиада по математика, от Международното състезание по математика в Индонезия и много други. Спечелил лятната позиция за асистент в Международния секретариат на НАТО в Брюксел в клон, отговарящ за защита на данните и управление. 

7. Ния Димитрова, СМГ. Ния е част от националния отбор на България по лингвистика само преди няколко дни и ще представи страната ни в , медалист в повече от дузина от най-престижните олимпиади и състезания в България. 

8. Делян Бойчев. Възпитаник на ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново и олимпиец по природни науки, който само преди няколко дни стана част от националния отбор на България по изкуствен интелект. Той е завършил успешно курсове по машинно обучение, невронни мрежи и др. от Станфорд, Имперския колеж в Лондон и др. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
686 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.06.26 | 06:48

4
Избират, защото нямат пари за чужбина.Дипломите ни не се признават никъде!
Те са толкова грозни всичките

2024.06.25 | 13:29

1
че е най-добре да получат високо образование иначе нямат шанс

2024.06.25 | 13:57

3
Hhahahhaaa

2024.06.25 | 13:37

2
горките...

Добави коментар

Водещи новини