Премиерът Главчев връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки

  • 21 юни 2024 11:28

  • 235
  • 1
Премиерът Главчев връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки
© Булфото

Служебният министър-председател Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки за 2024 г.

Церемонията се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет, предава БТА. 

Служебният образователен министър Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на благодари на учениците за постиженията им. Миналата година са завоювани над 70 медала, а тази година над 10, каза той.

Вие сте и най-добрите посланици на България, защото когато получавате медали, на вашите ръмене е българското знаме, обърна се Цоков към учениците.

По думите му успехите на учениците показват, че образователната ни система може да има високи постижения, когато има мотивираност и вдъхновение.

Министерството на образованието и науката се сестреми да подкрепя усилията на преподавателите, които мотивират младите хора да постигнат по-високи успехи. Това става чрез стипендии и програми. Надявам се скоро да започне строеж на Националния СТЕМ център, посочи министърът. Той припомни, че от тази година започва и програмата "Образование с наука". Тя ще даде възможност на ученици да работят с преподаватели от университети, с изследователи от БАН по различни проекти.

Служебният премиер Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в изрази увереност, че учениците ще постигат още по-високи успехи. Той изрази благодарност за работата и на преподавателите на учениците от олимпийските отбори. Тази година са предвидени 5 милиона лева по националната програма за училищни олимпиади и състезания. А миналата седмицата от Министерския съвет бяха отпуснати 330 хиляди лева за надарени деца във всички области, припомни той. 

Където и да прославите България по света, ние ви чакаме тук, защото имаме нужда от вас, обърна се Главчев към учениците и им пожела още повече успехи.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) е създадено през 2010 г. с основна цел да финансира подбора и подготовката на българските олимпийски отбори по природни науки за участията им в международните олимпиади, съобщиха от организацията.

Най-добрите ученици в България по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика, водени от своите ръководители, всяка година преминават през подбор на разширения национален отбор и подготовка на избрания национален отбор преди да вземат участие в най-престижните олимпиади в света.

С годините сдружението разширява своята подкрепа към отборите и финансира организирането на школи с най-добрите ученици по природни науки. Така обхватът на подготовката вече включва между 30 и 60 ученици от дисциплина, които са показали отлични резултати на националните кръгове на олимпиадите.

Главчев ще връчи националния флаг на олимпийските отбори по природни науки за 2024 г.

Основна задача на сдружението е и да популяризира успехите, постигнати от най-добрите български ученици по природни науки. Водени от своите ръководители те представят достойно България и печелят медали в конкуренция с най-добрите гимназисти от цял свят.

От 2010 г., когато СООПН се включва активно във финансирането на подбора и подготовката на националните отбори по природни науки, са спечелени над 790 медала - над 130 златни, и по 330 сребърни, и 330 бронзови отличия.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
235 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.21 | 13:07

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини