Кметът на Бургас представи бюджета за 2024 година

  • 18 януари 2024 13:31

  • 885
  • 1
Кметът на Бургас представи бюджета за 2024 година
© Bulphoto

Инвестициите в бюджета за 2024 година на община Бургас са ориентирани към младите хора, добрата жизнена среда и новите възможности за развитие на бизнеса. Бюджетът за настоящата година е подчинен на демографията. В тази връзка очакваме повече активност от страна на държавата не само на територията на Бургас, но и в цялата страна, защото проблемите с обезлюдяването, са изключително сериозни. Това каза кметът на Бургас Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден, който представи проектобюджета на общината за 2024 година, предава БТА.

Той направи това заедно със своите заместници в сградата на местната администрацията. По думите на Николов местните власти не бива да стоят безучастни. "В тази връзка искам да отбележа, че сме заложили повече средства за образованието и здравето на децата", посочи кметът на общината.

Макрорамката включва четири основни направления, припомни той и добави, че делегираните държавни дейности са за 228 млн. лева или с 14 на сто повече спрямо 2023 година. 171 млн. лева са заложените приходи от от данъци, такси и дивиденти на общината. В сумата е включена и сумата, получена по кредита за изграждане на новата детска болница. 

"Имаме рекорден за община Бургас натрупан преходен остатък. Той е 35 млн. лева. Последното направление в бюджета включва индикативните средства от разчетите по европейските програми. За тази година са предвидени 71 млн. лева – средства, които са одобрени, чакаме подписването на договорите", посочи Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден. Сред големите бъдещи проекти на общината са: изграждане на студентско градче в кв. "Хоризонт", нови училища в кварталите "Сарафово" и "Крайморие", както и ремонт на няколко учебни бази. Основен ремонт се предвижда и в сградата на "Стоматологията", както и ремонт на спортна зала "Нефтохимик", основната реконструкция на десет читалища и др. 

"Предвиждаме втора пътна връзка към кв. "Меден рудник", както и цялостен ремонт на пътя до село Драганово. Ново кръгово трябва да се изгради на кръстовището при улиците "Димитър Димов" и "Никола Петков". Имаме списък с детски площадки в съставните селища на общината, които ще бъдат ремонтирани. Дейности по ремонт се предвиждат и в градските паркове на Бургас", посочи още Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден

Той добави, че и през тази година ще продължи общинската програма за финансиране на дейности по облагородяване на междублоковите пространства по искане на гражданите. Предвидени са и повече средства за малки и средни предприятия, както и подпомагане на бъдещи инвеститори. Ще бъде създадена нова Индустриална зона. Тя ще се намира в посока "Ветрен" при 12-ти километър, обяви кметът. 

"Бюджетът е балансиран по отношение интересите на гражданите. Постигнат е баланс между центъра и периферията на града. Рекордни инвестиции се планират в кварталите и съставните селища. Ще продължим сертифицирани инвеститори. Само през миналата година сме инвестирали 5 млн. лева в довеждаща инфраструктура за нови предприятия. Тези проекти са важни, а такава инфраструктура ще доведе до разкриване на нови предприятия. Тази година бюджетът е рекорден за общината. Това поставя пред нас голямо предизвикателство", каза Станимир Апостолов заместник-кмет по финансовите въпроси.

СО публикува за обществено обсъждане проектобюджета - рекордни инвестиции в София

Припомняме, че рамката на проектобюджета на община Бургас за настоящата година е над 500 млн. лева. Общественото му обсъждане ще се проведе на 24 януари от 17:30 часа в Културен дом НКХ. Тогава от общината ще представят подробно основните показатели на проекта за бюджет за 2024 година, като ще се примат въпроси, становища и предложения. Становища и предложения във връзка с проектобюджета могат да се правят лично, по време на публичното обсъждане или да се изпращат писмено чрез деловодството на Община Бургас, или на е-mail: m.stankova@burgas.bg.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.18 | 13:55

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини