Единадесетокласничката Рени Паскалева постигна исторически успех в сферата на изкуствения интелект

  • 27 март 2024 11:50

  • 1046
  • 0
Единадесетокласничката Рени Паскалева постигна исторически успех в сферата на изкуствения интелект
© МОН

Единадесетокласничката от Първа Частна Математическа Гимназия Рени Паскалева стана първият български ученик в историята, който записва имената си сред авторите на статия в CVPR – най-авторитетната научна конференция за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Тя е съавтор на разработка, която позволява на машините да разпознават и създават по-реалистични изображения на човешки емоции, съобщиха от пресцентъра на МОН. 

Рени е стипендиантка в лятната AI изследователска програма за ученици (STARS) на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя работи под ръководството на учени от INSAIT и университета ETH Zürich, като активно се включва в разработването на един от проектите, който в последствие привлича внимание на световния форум и е приет за публикация.

Ученикът Георги Пашалиев, който влезе в класацията "Форбс" - "30 под 30": Изкуственият интелект ни е приятел, не заплаха

Ученичката е носителка на бронзов медал от Младежката Балканиада по Информатика, бронзов медал по информатика от Международната Жаутиковска Олимпиада и участва в отбора, който спечели абсолютното първо място на Турнира на младите естествоизпитатели през 2021 г.

CVPR (Conference on Computer Vision and Pattern Recognition) е най-цитираният форум за AI и компютърно зрение в света (с хирш-5 индекс 422) и № 4 измежду всички научни сфери заедно със Science, Nature и New England Journal of Medicine. Всяка година стотици учени от цял свят кандидатстват за получаване на възможност да публикуват на конференцията, но малцина биват одобрени.   

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини