България и Словакия ще обменят студенти и опит в дуалното обучение

  • 27 февруари 2024 18:25

  • 757
  • 2
България и Словакия ще обменят студенти и опит в дуалното обучение
© МОН

България и Словакия ежегодно ще обменят студенти, докторанти, изследователи и преподаватели. За периода на обучението си студентите и докторантите ще получават стипендии. Това става по силата на Програма за сътрудничество в областта на образованието и науката между двете държави. Документът бе подписан днес от министър Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на и словашкия му колега Томаш Друкер в Братислава, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Министрите на двете държави се споразумяха, че ще подкрепят преподаването на словашки език и литература и на български език и литература в своите висши училища. Съгласно подписаната програма по един преподавател по български език и литература ще има в Университета  „Коменски“ в Братислава и Прешовския университет. Съответно по един преподавател по словашки език и литература ще имат Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и  Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

Също така студенти и преподаватели от двете страни ще участват в летни курсове по словашки език и български език, словашки и славянски изследвания. Двете държави ще си съдействат и в областта на професионалното образование и обучение и изпълнението на европейските политики в тази област. Предвижда се България и Словакия да обменят опит в дуалното обучение и при създаването на координационни рамки за професионално образование и обучение.  

МОН се превърна в класна стая за урок по изкуства, английски език и биология

Министър Цоков и министърът на образованието, научните изследвания, развитието и младежта на Словашката република Томаш Друкер се договориха също да подкрепят развитието на българското училище „Христо Ботев“ в Братислава. Двамата проведоха и среща, на която обсъдиха опита на Словакия с безплатното висше образование. Министър Цоков представи и начина, по който функционира Механизмът за обхват и приобщаване на децата в училищата в България. Двамата се договориха да обменят опит и в тази сфера и да търсят възможности за партньорство в рамките на европейски проекти.

Подписаната програма ще се изпълнява до края на 2028 г. и е  въз основа на съществуващата Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между правителството на Република България и правителството на Словашката република.

В срещата участие взе и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Словашката република Васил Петков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
757 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.28 | 02:40

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.27 | 18:54

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

Добави коментар

Водещи новини