Безплатното висше образование ще доведе до подобрение, желаещите да учат ще станат повече

  • 01 февруари 2024 16:06

  • 922
  • 3
Безплатното висше образование ще доведе до подобрение, желаещите да учат ще станат повече
© Freepik

Започва обществено обсъждане на промени в Закона за висшето образование, с които да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти, които са държавна поръчка. Разходите ще бъдат осигурявани от държавата.

"По темата няма анализи. Интересът на всеки един човек е, когато плати за нещо, да има претенция, ако то не му дава очакваното. С безплатното образование на студентите им се затваря устата и техният интерес ще бъде загубен". Това коментира в ефира на „Здравей, България” Лиляна Вълчева, председател на Национален синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ. 

Ректорът на Софийския университет: "Цедката" на изхода на ВУЗ-овете трябва да е ситна, "фунията" на входа - широка

По думите ѝ тази мярка е била прилагана към специалности, нужни на пазара на труда. „Наричахме ги приоритетни, но дори при тях тези действия не сработиха”, добави Вълчева.

Според Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, безплатното висше образование е правилна политика на държавата. Той уточни, че такива добри примери има в редица европейски държави.

Проф. Анастас Герджиков: Безплатното висше образование ще привлече повече студенти

„Разговори за безплатно образование са водени с Николай Денков и преди. Ние подкрепихме тази политика. Смятаме, че това ще доведе до подобрение, защото ще има по-голяма конкуренция. Ще има повече желаещи да влязат в университетите”, каза Парушев.

Той добави, че по темата ще бъдат направени срещи, за да се уточни какви мерки трябва да се приложат в името на успеха на програмата.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
922 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.02.01 | 20:33

3
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

2024.02.01 | 16:47

2
Махайте банковите такси!

2024.02.01 | 16:38

1
Бъзплатното сиренце е само в капана за мишки

Добави коментар

Водещи новини