Учебен терапевт: Критиката е неефективен метод

  • 19 декември 2023 16:42

  • 1820
  • 1
Учебен терапевт: Критиката е неефективен метод
© Pixabay

Донка Дойчева е политолог от Мюнхенския университет "Лудвиг-Максимилиан", а също и психолог и учебен терапевт. В интервюто си за предаването "Нашият ден" тя споделя интересни наблюдения и мисли по въпроса за обучението и ученето.

Една от ключовите теми, засегнати от Дойчева, е как ученето може да се превърне в хоби. Тя подчертава, че как обучението трябва да се учи, е от съществено значение, но ни липсва образователен предмет, посветен на тази тема. Тя стига до този извод по време на втората си магистратура по психология, когато осъзнава, че може би е забравила как се учи. Този опит я кара да се замисли за това какво ограничава ученето ни и как се формират тези ограничения.

За да се реши проблемът с образованието, то трябва да стане обществена кауза

Според Донка Дойчева ограниченията идват често от средата. Децата не се раждат с мнението, че не разбират математика или са глупави. Такива мнения се формират чрез критика и негативен опити. Тя подчертава, че критиката не е подходящ инструмент за стимулиране на желанието на децата да учат. Тя не поражда любопитството и желание – двата инструмента, които могат да помогнат на децата да учат по-ефективно.

Освен това Дойчева обръща внимание и на образователната система и нейния принос към ниската гласоподавателна активност в страната. Тя споделя мнението, че липсата на гражданско образование и политическо образование играе своята роля в този проблем. Това я насочва към работата на учебен терапевт и нейните занимания с деца, страдащи от дискалкулия, обучителни затруднения в областта на математиката.

Дискалкулията може да се развие, когато детето изпитва затруднения при ученето на математика и се поставя пред множество неуспехи. Този процес може да доведе до оттегляне и формиране на убеждение, че математиката не е за него. Дойчева настоява, че е важно родителите и образователната система да разберат, че дискалкулията е обучително затруднение, а не неспособност. Тя подчертава също, че психологически фактори могат да създадат ограничения при ученето, които трябва да бъдат разбрани и преодолени.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1820 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.19 | 17:31

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини