Предлагат увеличение на платения отпуск за служителите в социалните услуги

  • 15 октомври 2023 18:46

  • 7311
  • 4
Предлагат увеличение на платения отпуск за служителите в социалните услуги
© Pixabay

Повече почивни дни за служителите в социалните услуги и непедагогическия персонал в учебните заведения. Промени в платения отпуск се предлагат с изменения на Наредбата за работното време, която предвижда увеличаване на отпуската от 20 на 36 дни годишно.

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в Бургас предоставя целодневна грижа за хора с умствена изостаналост. В него работят 14 социални терапевти, психолози и рехабилитатори, чиято дейност е натоварена, предвид специфичното състояние на младежите. Затова и работодателите искат техните отпуски да се повишат с 16 дни.

“За да работиш с този тип младежи, деца, трябва човек да има едно голямо търпение и едно голямо сърце. Това увеличаване на платения годишен отпуск би било един допълнителен стимул”, каза Гергана Чолакова, директор на дневния център.

Повечето дни отпуск биха могли да са от полза и за намирането на нови кадри, тъй като има недостиг на квалифициран персонал.

“Дори и студенти, които изучават социална педагогика и социални дейности, трудно приемат факта, че трябва да работят с целевите групи", обясни Чолакова, предава БНТ. 

За по-дълги отпуски настоява и непедагогическия персонал в училищата. Чистачи, библиотекари и административни служители често работят извън учебно време.

Вдигат учителските заплати

“Те имат много друга работа, свързана с боядисване, с почистване. Дейности, които трябва да пригодят помещенията за новата учебна година. За тях също е нормално по време на ваканции да могат да ползват тези дни”, коментира Константин Янков, председател на Синдикат на българските учители-Бургас.

От учителския синдикат увериха, че допълнителните дни отпуск няма да налагат ангажирането на заместници.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
7311 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Марияна

2023.10.15 | 22:15

1
Какво толкова работят чистачките? По цял ден пушат с охранителя зад училището и си правят мохабед ! Ако е при частник дали ще е така?!
1111

2023.10.17 | 09:04

4
Те почистват стаите на децата ти а дали пушат си е тяхна работа натеб кой ти държи сметка а я кажи

2023.10.16 | 02:14

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини