Министър Цоков: Годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини

  • 12 септември 2023 13:14

  • 1062
  • 0
Министър Цоков: Годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини
© Булфото (архив)

В образователната система годишно се отчитат около 270 000 отсъствия на ученици по извинителни причини, голяма част от които заради боледуване. Това каза на пресконференция в Министерството на електронното управление министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на.

Днес беше представен процесът по издаване на електронна медицинска бележка за извинение на отсъствията на ученици от 1 до 12 клас. Електронната медицинска бележка ще се издава от 1 октомври, предава БТА. 

Средно на един ученик се падат по около 50 отсъствия по извинителни причини, което не е малка цифра, отбеляза проф. Цоков. По думите му след въвеждането на електронната медицинска бележка ще има по-добър поглед върху проблемите с отсъствията на учениците.

Министър обясни, че ще се вижда на какво се дължат тези отсъствия и това ще бъде полезно за екипите за приобщаване и връщане на учениците в образователната система.

Дигитализацията на медицинската бележка за учениците ще намали и административната тежест и за учителите и директорите, отбеляза още Цоков.

Как ще се издава електронна медицинска бележка на учениците

Наличието на електронни бележки ще съкрати административната работа на класния ръководител между два и три часа на месец, посочи той.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини