Как ще се издава електронна медицинска бележка на учениците

  • 12 септември 2023 12:05

  • 4509
  • 0
© NOVINI.BG

Как ще се издава електронна медицинска бележка за ученици?

Министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент, министърът на здравеопазването проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на и министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на представят процеса по издаване на електронната медицинска бележка.

Снимка: NOVINI.BG

Въвеждането ѝ е задължително за учениците от 1-ви до 12-и клас от 1 октомври 2023 г.

Припомняме ви, че преди дни премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С разкри това намерение.

Министър Йоловски разкри пред медиите, че няма да има никакво изтичане на специална информация. Той обясни, че този вид бележки ще бъде и облекчение за родителите. "Няма да е необходимо при загуба на бележка да се ходи повторно на лекар", уточни Йоловски и напомни: "Това е началото на електронното управление за Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието".

Министър Хинков все пак напомни, че независимо, че ще има скоро електронна бележка, живият преглед ще е нужен. По думите му, вероятно ще отпадне нуждата от преглед, на който да се установи, че детето е здраво. 

Снимка: NOVINI.BG

Проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на обясни, че имайки тази електронна ебележка ще има инструмент, благодарение, на който да се разбира, защо има извинени отсъствия. Е-бележката ще услени и работата на самите класни ръководители. Тя ще им спести около 3 дни работа за една година

Министърът на образованието обеща, че и занапред ще се търсят възможности за облекчаване на работата на учители и училищни директори. 

Проф. Цоков определи Е-бележката като един добър подарък за 15 септември. 

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че електронното управление ще ни даде възможност да улесним живота си. 

Снимка: NOVINI.BG

На брифинга стана ясно, че медицинските бележки се издават в края на един преглед, който е безплатен и съответно и тя не се заплаща.

Д-р Маджаров призова да се сигнализира за подобни случаи и обясни, че не са платени например административните услуги.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
4509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини