Министър Цоков: Над три пъти е нараснал броят на иновативните училища в България

  • 31 август 2023 15:41

  • 708
  • 1
Министър Цоков: Над три пъти е нараснал броят на иновативните училища в България
© Булфото (архив)

Над три пъти е нараснал броят на иновативните училища за последните 6 години. В момента тези училища са 548, като във всяко четвърто се реализират два или повече иновативни проекта.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на на международен образователен форум за иновативната образователна среда във Варна. “Нараства и броят на учениците, които се обучават в иновативните училища. Всичко това по-казва, че в българските образователни институции има наложила се култура, подкрепяща иновациите, а това е много важно, за да могат те да се развиват успешно”, каза още проф. Цоков. По думите му образователната среда се променя и става още по-позитивна, а чрез проектите учителите имат свободата да творят. Той изтъкна и още една положителна тенденция – все повече проекти са насочени към развитие на силните страни на учениците и към социално-емоционалното учене. Именно те трябва да бъдат акцент в цялостната дейност на учителите и са важна стъпка към намаляване на агресията в училище. 

548 училища със статут на иновативни през новата учебна година

“Обединени от обща идея в рамките на иновативните проекти се наблюдава екипна работа на учениците”, каза още министър Цоков. Постигнатото ще се надгради, както с изграждането на STEM кабинети във всички училища по Плана за възстановяване и устойчивост, така и с дейностите по Национална програма „Иновации в действие“. Тя дава възможност за обмен на иновации между училищата чрез мобилност, посещение на място, демонстрации и наблюдение на иновациите. Проф. Цоков подчерта, че от тази година по тази програма се предвижда изграждане и на лаборатории за иновации, в които могат да се включат директори, университетски преподаватели и представители на бизнеса. Така още по-целенасочено ще могат да се развиват иновациите и те ще се мултиплицират в образователната система.

Във форума се включиха близо 300 участници от България и чужбина. Сред тях бяха кметът на Варна Иван Портних, евродепутатът Емил Радев, Красимир Вълчев, председател на комисията по образование в парламента, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета - Диян Стаматов и др., съобщиха от пресцентъра на МОН. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
708 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2023.08.31 | 16:40

1
Това вече не са училища, а тоя дрънка мъчни фрази. Съсипаха всичко гадовете.

Добави коментар

Водещи новини