Образователният министър: Само със солидарност можем да постигнем добри резултати в науката

  • 02 май 2023 14:04

  • 283
  • 0
Образователният министър: Само със солидарност можем да постигнем добри резултати в науката
© Министерство на образованието и науката
Слушай новината Слушай новината

Само със солидарност в науката можем да постигнем добри научни резултати. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “ при посрещането на българския научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, който се завърна във Варна след успешно приключване на мисията си в Антарктида, съобщиха от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство.

Експедицията се финансира по Националната програма за полярни изследвания, подготвена от Министерството на образованието и науката (МОН). 

“България дълго време бе подпомагана държава в нейните научни полярни изследвания. Благодарение на усилията на поколения учени, които държаха на нашата полярна мисия, сега чрез вас и чрез придобиването на кораба “Св. св. Кирил и Методий”, станахме подпомагаща държава”, обърна се проф. Пенов към участниците в експедиция. “Вие допринесохте за това да се развие международното сътрудничество и сътрудничеството в тежки полярни условия. Така хора, които преди ни помагаха безвъзмездно – от испанската и чилийската база, сега са подпомогнати от нас”, добави министър Пенов във Варна.

Той посочи, че корабът “Св. св. Кирил и Методий” е част не само от българската, но и от европейската научноизследователска инфраструктура. “С вашите познания, с помощта на научните изследователи, с опита, който придобихте, оттук нататък можете да бъдете полезни не само за българската наука, но и за натрупване на знания в европейски и световен мащаб”, обърна се проф. Пенов към българските полярници.

Те бяха посрещнати на Морската гара във Варна от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, министъра на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кмета на Варна Иван ПортнихИван ПортнихИван Николаев Портних e български политик от ПП ГЕРБ, кмет на община Варна от 15 юли 2013 г. Роден е на, командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, областния управител Марио Смърков, началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, ръководителят на Българският антарктически институт Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор и много граждани.

Министър Пенов: Ще предложим промени в учебните програми

Както БТА писа, научноизследователският кораб “Св. св. Кирил и Методий” се завърна у дома след 127 дни плаване до Антарктида. Корабът е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на НИК 421 се състоя на 27 юли 2021 г.

През цялото плаване до Антарктида и обратно на борда на НИК 421 БТА имаше свой специален пратеник. Константин Карагьозов бе единственият български журналист, който беше с родните полярници и екипажа през цялата 31-ва експедиция до остров Ливингстън, където се намира българската база, и обратно. 

Константин Тодоров
283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини