2 хил. първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг в Бургас

  • 13 септември 2022 15:19

  • 399
  • 0
2 хил. първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг в Бургас
©

2 хиляди са първокласниците, които тази година ще прекрачат за първи път училищния праг в Бургас. За сравнение миналата година първолаците бяха 1996, а през 2020 г. – 1867.

С тях общият брой на учениците в община Бургас ще бъде 24 366, като през 2021 г. е 24 144, а през 2020 г. – 23 992.

Община Бургас и тази година е приготвила изненада за най-малките ученици. В първия учебен ден, освен буквара и учебниците, те ще получат 2 хил. светлоотразителни жилетки, които да ги предпазват на път за училище и картичка с пожелания за първия учебен ден от кмета Димитър Николов.

Общо 1401 първокласници ще прекрачат прага на училищата в Стара Загора

„Това е начин да завишим вниманието на шофьорите да пазят децата на пътя. Призовавам и родителите да обличат жилетките на децата си всеки път, когато ги водят и вземат от училище“, сподели кметът Димитър Николов.

Само след два дни първокласниците в Бургас ще влязат в 87 класни стаи, които през това лято бяха напълно обновени и технологично оборудвани при реализацията на четвъртия, последен етап от общинската програма „Първокласно начало“.

От началото досега Община Бургас осигури съвременна образователна среда в общо 360 класни стаи в над 33 училища, включваща модерно обзавеждане и оборудване, таблети, интерактивни панели и разработване на нов образователен софтуер и нови интерактивни методи за работа в клас. Освен това, за последните четири години по програмата 380 учители преминаха квалификация за преподаване със специално разработеното учебно съдържание и новите методики за обучение.

Община Бургас поетапно обновява спортните площадки в училищните дворове. Така в последните няколко години бяха напълно реконструирани пространствата за спорт в ОУ „Елин Пелин“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, АЕГ „Гео Милев“, ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „Пейо К. Яворов“, ПГСИ „Пеньо Пенев“.Предстои изграждането на още 4 нови спортни терена в СУ „Епископ Константин Преславски“, ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Любен Каравелов“ и НЕГ „Гьоте“, одобрени по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища. Освен тях, с чисто нови физкултурни салони до дни ще могат да се „похвалят“ СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника.

Община Бургас има готови проекти и за нови училищни корпуси на Математическа и Френска гимназия, на ОУ „Васил Априлов“ и училището в кв. „Сарафово“, за реализирането на които ще продължи да търси подкрепа от държавата.

За да бъдат напълно готови училищата за началото на новата учебна година, кметът Димитър Николов разпореди на директорите на детските и учебните заведения да обезопасят достъпа до тях, като извършат цялостен оглед на поверените им сгради, прилежащите им дворни и спортни пространства, и състоянието на пътната маркировка и пешеходните пътеки около тях, информира Dariknews.

Последвайте канала на

Десислава Станева
399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини