Проф. Пенов: Основната ни цел е гарантирането на учебния процес през зимата

  • 30 август 2022 14:28

  • 792
  • 0
Проф. Пенов: Основната ни цел е гарантирането на учебния процес през зимата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Уверявам ви, че институциите правят всичко възможно да се осигури необходимото отопление и да се гарантира максимално присъствено обучение при минимален риск за здравето на ученици и учители. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо ПеновСашо ПеновПроф. д-р Сашо Пенов е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “ по време на среща, организирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), съобщиха от пресцентъра на образователното ведомство.

Министър Пенов подчерта, че в момента се събира информация за обезпечеността на учебните заведения за предстоящия отоплителен сезон. МОН обобщава тази информация и се прави ежедневен анализ на ситуацията, така че да не се стигне до прекъсване на учебните занятия, допълни служебният министър на образованието и науката. По въпросите, свързани с евентуална ковид вълна, стана ясно, че МОН е в постоянен контакт с Министерство на здравеопазването и ще се съобрази с насоките, свързани с мерките, които ще предприемат здравните власти.

Проф. Пенов увери представителите на СРСНПБ, че Наредбата за увеличение на учителските заплати ще бъде обнародвана възможно най-скоро след изтичане на обществените консултации, за да е сигурно, че преподавателите ще могат да получат по-високите си възнаграждения още през месец септември. Паралелно с това се разработват и съответните правила за заплатите на директорите.

Министърът на образованието се чу с директора на гимназията по железопътен транспорт заради бедственото положение в Карлово

По отношение на отменената от съда Наредба за провеждане на конкурсите за директори на училища министър Пенов посочи, че ще се изчака окончателното решение на Върховния административен съд и след като стане ясно кои текстове от наредбата евентуално ще отпаднат и кои не, ще могат да се проведат конкурси.

Министър Пенов пожела успех на форума и изрази увереност, че ще продължи ползотворният диалог между МОН и социалните партньори.

 

Константин Тодоров
792 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини