МОН обсъжда варианти за допълнителна помощ за сметките за ток в студентските общежития

  • 01 февруари 2022 17:07

  • 3309
  • 0
МОН обсъжда варианти за допълнителна помощ за сметките за ток в студентските общежития
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерствата на образованието и науката и на енергетиката ще търсят допълнителни средства за компенсиране на високите сметки за ток в студентските общежития в цялата страна.

Дали ще има такава възможност, ще стане ясно след разговори с Министерството на финансите. Около това решение се обединиха на среща днес министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Пламен Данаилов и представители на Националното представителство на студентските съвети, съобщиха от пресцентъра на МОН. 

Скандал в енергийната комисия заради компенсациите на обществените институции за скъпия ток

Сега висшите училища могат да се възползват от помощта, която Министерството на енергетиката (МЕ) отпуска за небитови потребители. Тя е в размер на 130 лв. за мегаватчас за декември 2021 г. и до 75% от завишената цена над базовата, но не повече от 250 лв., за януари 2022 г. Тази помощ ще бъде изплатена накуп през февруари т.г. и ще намали сметките за декември 2021 г. и януари 2022 г. С търсените от МОН и МЕ допълнителни средства сметките за ток на студентите биха се доближили максимално до тези на домакинствата. 

Още 6,4 млн. лева отиват за ремонт на студентски общежития

Ако бъдат намерени още пари за компенсации, те ще се отпуснат с постановление на Министерския съвет. Средствата ще могат да се използват целево единствено за сметките за ток. Предложението на двете министерства ще бъде механизмът за изплащане да е същият като при помощта за ВиК дружествата. Университетите ще получават финансиране на два етапа, като при първия трябва се компенсират сметките за декември 2021 г. и за януари 2022 г., а при втория – за следващите два месеца.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини