Учителите с по-високи заплати от април

  • 21 януари 2022 12:13

  • 5834
  • 9
Учителите с по-високи заплати от април
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната. Точният ѝ размер ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката.

Повишението на заплатите на педагозите ще се обезпечи с 239 млн. лв. Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се увеличат разходите и за възнагражденията на непедагогическите специалисти. Така за заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лв. Това стана ясно от представения днес законопроект за държавния бюджет за тази година. Предстои документът да бъде обсъден в Народното събрание. В него са предвидени 10% повече пари за издръжка на детските градини и училищата. Допълнителните 40 млн. лв. са за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.

Близо 85 млн. лв. допълнително ще получат общините, за да премахнат всички такси в детските градини. Родителите няма да плащат от април 2022 г. Мярката е сред приоритетните за правителството и цели да обхване повече деца в системата на предучилищното образование. Децата в предучилищните групи и учениците от I до IV клас ще продължат да получават безплатни закуски. Ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно.

Ръст с 6,5 млн. лв. е заложен на средствата за транспорт на учениците, които се обучават в средищни училища или в професионални гимназии в съседни населени места. Десет милиона лева ще се предоставят за закупуване на училищни автобуси. Със 100 млн. лв. ще се финансира нова програма за извънкласни дейности в училищата и в Центровете за подкрепа на личностното развитие, така че повече деца да спортуват или да се занимават с изкуство. И през тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма "Отново заедно". Бюджетът ѝ ще е 22,6 млн. лв. Програмата беше спряна временно през миналата година заради ръст на заболелите от COVID-19 в страната. Всички отложени тогава пътувания ще могат да се проведат през това лято.

Асен Василев представи бюджета за 2022 г., детските градини и яслите стават безплатни

С 15 млн. лв. ще започне нова програма за изграждане на физкултурни салони и спортни площадки в училищата, в които няма такива или съществуващите не са в добро състояние. С 6,5 млн. лв. допълнително ще се осигури дуалното обучение и ще се насърчават учениците да избират защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Очаква се от средата на годината да заработи нова национална програма за наемане на образователни медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Тя е на стойност 10 млн. лв. Дотогава заплатите на тези специалисти се осигуряват по европейския проект "Подкрепа за успех".

С бюджета за 2022 г. ще продължат реформите във висшето образование и разширяването на достъпа до него. С 10% ще се увеличат средствата за студентски стипендии, като за това са разчетени 5,5 млн. лв. Издръжката на обучението във висшите училища ще се повиши с 43 млн. лв. С 2,2 млн. лв. ще се покрият таксите на студентите, които се обучават в защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда. Висшите училища ще получат с 5 млн. лв. повече за научна и художествено-творческа дейност.

Повишаване на средствата е предвидено и в частта за наука. Ще бъдат осигурени допълнително 15,5 млн. лв. за изпълнение на целите, заложени в националните научни програми, Националната стратегия за развитие на научните изследвания и Националната пътна карта за научна инфраструктура.

Предвидените общи разходи за политики в областта на образованието и науката през 2022 г. са в размер на 6,407 млрд. лв.

Владимир Василев
5834 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Ковид

2022.01.21 | 14:25

6
Стига сте им давали на тези дърти селски бабички пари ,крайно време е да хванат ковид всичките и да загинат и без това никаква работа не вършат
Незнаещ

2022.01.21 | 15:19

9
Не ми е ясно - това и за твоите родители ли се отнася?

2022.01.21 | 14:49

7
Учителите все повече не си варшат работата ами се и наваксинираха та сега са болни и отгоре на всичко заразяват децата!
Кастратор

2022.01.21 | 15:18

8
Точно така! Дай да закрием всички училища и детски градини!!! Гадните учители повече да не се бъркат на родителите в обучението на деца си! Ще спестим МИЛИОНИ левове - и от ваксинации, и от болнични, а и децата няма да ги заразяват повече!!!! ДА ЗАКРИЕМ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА!!!! Всички родители са по-кадърни, знаещи, можещи, отколкото невършещите си работата учители!!!

2022.01.21 | 14:23

5
Говори се само за пари, не и за качество, на един цървул и 5000лв да му давате, нито ще е по-добър лекар, нито по-добър полицай, нито по-добър даскал, а просто некадърник с висока заплата
Бай Иван

2022.01.21 | 14:01

4
Те ще гласуват за ПП !
Майтапчи Йово

2022.01.21 | 13:29

3
Ашколсун... да илядат:)))! Следват ченгетата, нали?!?

2022.01.21 | 12:52

2
То добре плащат,ама тия пари от къде.Пак ще се теглят кредити.Само и само да се задържът на власт.
popche

2022.01.21 | 12:48

1
на тия да им се плаща почасово по цял ден кибичат по кафенетата с това онлайн обучениуе

Добави коментар

Водещи новини