Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?

  • 08 май 2024 10:32

  • 241
  • 1
Компенсация за неприето дете в яслена група. Защо пак стигнахме до "Параграф 22"?
© Novini.bg/ Canva

Само ден преди крайния срок за подаване на желания за настаняване в детски ясли и градини, много родители се намират в напрегнато очакване. В интервю за предаването "Нашият ден", Габриела Маркова, майка на две деца, споделя своя опит и препятствията, с които се сблъсква в опитите си да намери място за децата си в детските заведения.

"При мен нещата стоят доста по-различно", коментира Габриела. "Тази година малкото ми дете трябва да кандидатства за място в ясла, докато по-голямото вече посещава общинска детска градина." Габриела разказва за трудностите още от самото начало, когато нейният синът не е приет в първа яслена група. В продължение на година тя упорито кандидатства на всички междинни класирания без успех.

Теглят първото класиране за деца в ясли и градини в София

"Върнах се на работа и до март месец съм била принудена да го гледам вкъщи", добавя тя. Заради промени в работата си, Габриела е била принудена да запише сина си в частна ясла по спешност.

Габриела също така коментира и общинската политика за компенсации.  "Общината предоставя компенсации за неприети деца, но условията са много строги. Има списък със заведения, одобрени от РЗИ и МОН, и само децата, посещаващи тези заведения, могат да получат компенсация." 

В предаването тя изразява разочарование от факта, че много родители се надяват да получат компенсации и точки за детски градини, което още повече усложнява процеса на намиране на места в "разрешените заведения".

Габриела завършва с размисъл за трудностите, с които се сблъсква всеки ден: "Намираме се в ситуация, в която няма място никъде, скоро очаквам да ми откажат компенсация за неприето дете. Плащаме за частна ясла и дори не знаем къде можем да потърсим справедливост."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
241 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.08 | 14:43

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини