Второкласничка остави отпечатъка си в "Алеята на най-четящите деца" на Русе

  • 13 януари 2022 13:57

  • 317
  • 0
Второкласничка остави отпечатъка си в "Алеята на най-четящите деца" на Русе
© pixabay
Слушай новината

Второкласничката Калина Тиханова сложи отпечатъка си в "Алеята на най-четящите деца" на Русе. Осемгодишната читателка на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в града спечели класацията за миналата година със заети 414 книги, съобщи директорът на културния институт в Русе Теодора Евтимова, цитирана от БТА.

Любимата книга на малката Калина е "Ужасния Хенри" от Франческа Саймън. Казва, че е броила книжките, които е прочела през миналата година, но не е сигурна колко са.

"Между 100 и 200, а може би и 300", казва малкото момиче.

Десетгодишният ѝ брат Добрин, който е в четвърти клас, е на второ място в класацията със заети от библиотеката 378 книги. Няколко произведения му били любими. Момчето казва, че е важно да се чете и обяснява как е проявил интерес към книгите.

"Майка ми преди време ме беше оставила да си живея охолен живот с геймърски компютри. Почнаха да ме водят на очни лекари. Спрях да играя на компютрите. Накрая си счупих крака и ме доведоха в библиотеката. Така за мен това стана най-хубавото място", обяснява Добрин, който сега четял по книжка на ден.

Майката на Калина и Добрин Бистра Тиханова посочи, че личният пример е много важен, за да се научат децата да четат книги.

"Отделям много от времето си, за да дойдем в библиотеката и да избираме книги. Ако децата не могат да дойдат с мен, правим списък", казва Бистра Тиханова.

Най-четящите деца на Русе получиха награди и грамоти. В библиотеката през миналата година са регистрирани 6008 читатели, като около половината от тях са деца под 14-годишна възраст.

Мая Йорданова
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини