С депутати под карантина - приемат на първо четене удължаване на срока на Бюджет 2021

  • 12 януари 2022 09:10

  • 1506
  • 1
С депутати под карантина - приемат на първо четене удължаване на срока на Бюджет 2021
80 7дни
© Булфото

Парламентът ще обсъди на първо гласуване Законопроект за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Вносител на предложението е Министерският съвет. Депутатите ще удължат действието на всички социални и икономически мерки до края на март, за да се даде време на Министерството на финансите да подготви проектобюджета за 2022 г. Очакванията са той да бъде готов до края на януари.

Заседанието започна под карантина за осем от депутатите, след положителния председател на НС Никола Минчев на КСНС. Това са самият Минчев, Десислава Атанасова,  Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Венцислава Любенова, Калоян Икономов, Десислава Танева и Пламен Абровски. 

В заседанието засега не се е включил онлайн лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който също трябва да е под карантина като участник в КСНС в понеделник.

Петър Маринов от "Демократична България" в декларация поиска да има защита и да се разследва случая със заплахата за живота на разследващия журналист Атанас Чобанов и допълни, че той може да е заплашван по разследвания за "Магнитски".

ДПС също поискаха да се разкрият виновните, ако има заплаха: "Ако няма такава заплаха, то да се разбере защо се пуска сигнал. В нито една европейска страна не трябва да има журналисти в опасност. А намеците за "Магнитски" ги оставям на вашата съвест", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Булфото

Комисията по култура и медии няма доклад по повод Бюджет. По повод тази точка, Тома Биков поиска да се гледа и допълни, че Комисията изобщо не е имала заседание. 

Кирил Ананиев заяви, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепят удължаването на Бюджет 2021.

"Свидетели сме на лоши практики по отношение на управлението на бюджетния процес. Удължаването се прави на един закон, който е внесен от правителството на ГЕРБ. Законът за бюджетите на трите институции започват на 1 януари и свършват на 31 декември. Тук се предвижда ретроактивно действие, което не е най-правилният начин за решаване на тези въпроси", заяви Ананиев.

„Не може на 1 януари да нямаш визия каква ще ти бъде приходната част до края на годината. Нашата парламентарна група не може да подкрепи това предложение. Все пак ние като конструктивна опозиция ще предложим текстове между първо и второ гласуване, които да подобрят качествено съдържанието на законопроекта“, каза още Кирил Ананиев.

Любомир Каримански от ИТН и председател на бюджетната комисия от своя страна каза, че пропуските, които според Ананиев са направени, могат да бъдат добавени между първо и второ четене.

Социалната комисия прие на първо четене удължаване действието на Държавния бюджет

„Провокацията на г-н Ананиев да си припомним дали съществува изобщо такъв случай и дали това е безпрецедентен случай на внасяне на бюджета, аз добре си спомням – единият такъв случай е 1993 г., другият е 1997 г. Това е фактологията. През 1997 г. бюджетът е приет чак на 1 юли. Тогава г-н Ананиев е бил част от МФ. Красимир Велчев е бил част от МФ през този период. Г-н Ананиев вероятно е внасял точно такива предложения, за които сега говори. Ясно е когато е прието коалиционното споразумение. В него ясно сме казали, че ще има актуализация“, заяви Каримански.

Булфото

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1506 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пхахаха

2022.01.12 | 10:00

1
Чo6aнoв oнзи дeн нapyгa y фeйсa ДeБъ, тe вчepa сe o6aдихa нa гoспoдapитe зa инстpyкции и днeс сa гoтoви с "пoзиция" :) А Дaнчo мeнтaтa и oстaнaлия слyгинaж нa Сoпoля дopи нямa кaквo дa ги кoмeнтиpa чoвeк.

Добави коментар

Водещи новини