Диян Стаматов: Трябваше да има тестове близалки за учениците от 1 до 4 клас

  • 05 ноември 2021 09:53

  • 1173
  • 5
Диян Стаматов: Трябваше да има тестове близалки за учениците от 1 до 4 клас
©

Директори на столични училища смятат, че тестът за деца е крайно неподходящ за малките ученици. Учителите са очаквали да бъдат предоставени тестове във вид на близалки, с които малките от 1 до 4 клас да се справят под формата на занимателна игра.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31527

"Единственият начин за връщане на учениците е тестването им. Важно е да бъде избран правилният тест за възрастта на учениците, в училище има от 6 до 19 години. За най-малките трябваше да бъдат малко по-щадящи и игрови тестовете", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Притеснението е в това, че за да се извърши прецизно тестването, трябва да има активно участие на учител или възрастен човек в помещението. При 25 деца в класните стаи трябва да има минимум поне трима души, които в рамките на най-много 30 минути да извършват всички дейности, свързани с провеждането на теста", обясни той.

Стаматов обяви, че 30% от учителите са против това те да реализират тестването на учениците. Училищата ще се превърнат в малки пунктове, ще има само едно медицинско лице, отбеляза той и добави, че тестването ще се извършва в класните стаи.

"Ще има заплащане от 70-100 лева на месец, което не е достатъчно адекватно. Притеснението на колегията е от неизвестността как се извършват тестовете, има опасност самите те да се заразят", настоя училищният директор.

Боршош: Тестовете за децата в клас не са легитимни

Педиатърът д-р Мирослав Спасов попита от ефира на Bulgaria ON AIR кой ще обучи учителите за правилно провеждане на тест и ще има ли обособено помещение, в което да извършват това тестване.

Според него трябва да има информирано съгласие от страна на родителите при тестването на непълнолетните.

"Редно е медицинско лице да прави тези тестове, а не да се натоварват учителите. Твърдо съм "за" тестването, защото по този начин може своевременно заразено дете да бъде поставено под карантина и да се намали разпространението на заразата", подчерта д-р Спасов. 

Тестването трябва да се извършва от медицинско лице в пункт пред училището, категоричен е педиатърът. Той изтъкна, че не е било позволено на личните лекари да тестват своите пациенти за Ковид-19, но сега се възлага на учителите да тестват учениците.

Д-р Спасов призова родителите да се обръщат към личните лекари, когато детето прояви ранни симптоми. Да не се допуска детето да влиза в училището.

Повече за Коронавирус

corona
Десислава Станева
1173 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
До директора

2021.11.05 | 13:32

5
Явно е че обичаш ваксинация отзад щом се продаваш.

2021.11.05 | 13:29

4
Ковидизма ще рухне.
До Деян

2021.11.05 | 13:21

3
Мъж ли си жена ли си то ли си кво си?Отивай да се ваксинираш отзад щом ти е кеф
До Деян

2021.11.05 | 13:20

2
Деяние като искаш близалка търси си при ЛГБТ .Моето дете няма да бъде тестевано .

2021.11.05 | 12:32

1
Махайте тия тестове и сертификати. Товя е клоунада. Защо не ги тествате за грип? Вирусни тестове, откриващи вируси на клечка или хартийка - НЯМА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини