Всички набори с равни права за детската градина

  • 26 октомври 2021 21:52

  • 1645
  • 3
Всички набори с равни права за детската градина
© pixabay

Децата, родени през пандемичната 2020-а година, ще имат същите права като предишните набори при кандидатстване за детска градина. И те ще имат правото да кандидатстват в детска градина с предимство, ако са посещавали ясла.

Тази възможност можеше да отпадне за децата набор 2020, на които им предстои кандидатстване за детска градина след две години, пише Монитор.

Затваряне на ясли и детски градини в София на този етап няма да има

Сега предимство с една точка пред останалите получават деца, които са посещавали най-малко шест месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община.

Това е записано в наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в училищата в столицата, приета с решение на Столичния общински съвет от 17 декември миналата година. Но в преходните и заключителни разпоредби на наредбата е предвидено, че действието на критерия се отменя от 1 март 2023 г.

Наредбата е приета с изискуемото по закон мнозинство - от общ брой общински съветници - 61, на заседанието са присъствали 58 общински съветници, от които гласували са - "за" - 57, "против" - 0 и "въздържали се" - 1. След решение на Административния съд в София (АССГ) от 15 октомври разпоредбата се отменя след жалба на родители с малолетно дете, което е дискриминирано от наредбата.

Най-малките са сериозно засегнати от липсата на свободни места в яслите и родителите им се възползват от точката предимство. Места няма и в частните ясли, особено тези с регистрация от РЗИ.

Това решение е на първоинстанционния съд и все още не е влязло в сила, коментира адвокат Христо Панев. Може да бъде обжалвано от три групи лица - Столична община, прокурора и лицата, за които то е неблагоприятно. Тук е от значение да се отбележи, че тези лица могат да го обжалват дори да не са участвали в първото дело, допълни Панев. Това са родителите, чиито децата няма да могат да посещават общинска ясла или частна такава, защото не са приети.

Мая Йорданова
1645 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крадливата юрданка

2021.10.27 | 06:05

3
продължава засирането на пейзажа - докато лъже как нямало "терени" за детски градини в София, в центъра на няколко места се строят кооперации в парцели от ... дворовете на детските градини.
Гошо от nочuвка

2021.10.26 | 23:25

1
Долу ръцете от децата уроди безподобни!

2021.10.27 | 06:04

2
нормален ли си бе, боклук?

Добави коментар

Водещи новини