Откриват пункт за ваксинация на студенти и преподаватели пред Бургаския свободен университет

  • 17 септември 2021 17:03

  • 406
  • 2
Откриват пункт за ваксинация на студенти и преподаватели пред Бургаския свободен университет
© Gettyimages (архив)

Присъствено ще започне обучението в Бургаския свободен университет /БСУ/. Учебната година ще бъде открита на 4 октомври. Тогава ще започнат и лекциите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Това съобщи на пресконференция днес ректорът на университета проф. Галя Христозова, цитирана от БТА. Тя информира, че повече от 90 на сто от академичния състав е ваксиниран, голям процент и от неакадемичния - също. "Пред университета, от началото на новата учебна година, ще има мобилен пункт за имунизация на студенти и преподаватели. Ще отправим призив към студентите: Колкото повече искаме да сме заедно, толкова повече трябва да осъзнаваме отговорността за това как можем да бъдем заедно", добави Христозова. 

В Област Бургас са ваксинирани 145 000 души, а със завършен цикъл на ваксинация са 74 300

Тази година, в сравнение с миналата, записалите се студенти са повече. Специалността "Право" продължава да бъде най-предпочитана; през последните няколко години е отчетен висок интерес към педагогическите специалности и софтуерното инженерство, както и към "Финанси" и "Международни икономически отношения", отбеляза проф. Христозова.

Тя каза, че днес Бургаският свободен университет чества 30 години от създаването си. Създаден е на 18 септември 1991 г. с акт на Великото народно събрание. От 2004 г. университетът е в нова модерна собствена сграда, която е носител на приза "Сграда на годината". За 30 години около 30 000 са завършилите студенти. Над 90 процента от студентите кандидатстват единствено и само в БСУ. Статистическите данни през последните години показват, че от завършилите студенти 80 процента работят по специалността си, а само пет години след дипломирането - около 20 на сто от тях заемат вече висши управленски длъжности. 

В университетите ще работят ваксинационни пунктове

През годините Бургаският свободен университет е сключил договори за сътрудничество с над 120 университета и други организации в Европа, Азия, Америка и Африка. В университета има чуждестранни студенти от Русия, Казахстан, Турция, Украйна, Нигерия, Словакия, Южна Африка, Перу, Германия и др.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
406 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.17 | 17:35

2
Ваксините разболяват и после СМЪРТ след известно време

2021.09.17 | 17:34

1
Няма нужда от толкова рекламни наставления за това ваксиниране!Всички са големи хора и ако желаят сами ще потърсят къде и как и с каква ваксина. Лошото е ,че много хора се включиха в бизнеса за ваксините, а самите те не са ваксинирани.

Добави коментар

Водещи новини