Проф. Денков разкри има ли риск училищата да се превърнат в инкубатори на зараза

  • 13 септември 2021 17:20

  • 5346
  • 4
Проф. Денков разкри има ли риск училищата да се превърнат в инкубатори на зараза
© Кадър: Нова телевизия

Горещо подкрепям усилията на министрите Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен Василев да поведат страната към по-добро. Ние сме съмишленици в тази посока. Учебната година ще е предизвикателство в условията на пандемия. Добре е да има стабилност в МОН. Науката ми липсва. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Трябва да има приемственост. Образователната система има нужда да се надгражда, подчерта той.

На въпрос какъв е рискът училищата да се превърнат в инкубатори на зараза, просветният министър. „Това, което ще се случи след 15 септември зависи от мерките, които се спазват от родителите, децата и учителите. Удивен съм от безотговорността на хората, които отказват да спазват мерките. Ако не се спазват ни очаква нова COVID вълна. Постарали сме се да минимизираме риска на 15 септември“, обясни той.

Просветният министър издаде заповед за 15 септември

„Трябва да спазим принципа да не спираме обучението. Миналата година това не беше спазено. Решението е, ако няма заповед на министъра на здравеопазването да се затвори всичко, да не спираме обучението на децата“, увери министър Денков.

„Най-малките деца имат нужда от много повече съдействие, за да се включат в електронно обучение. По-големите деца имат подготовка от миналата година. 7 и 12 клас срещат проблем при подготовката при онлайн обучението, затова ще бъдат присъствено в училище“, заяви министърът на образованието.

„Разделението в системата е на по-предпазливи и такива, желаещи присъствено обучение на всяка цена. Различното от миналата година е, че сега имаме ваксини. Който учител има желание, може да се ваксинира. Ако срещнете вируса неваксинирани, рискът да се заразите е по-голям. Ваксинирането е доброволно. Над 30% са ваксинирани, над 20% са преболедували“, посочи просветният министър.

„Децата между 1 и 4 клас могат да общуват свободно помежду си. Те трябва да носят маски в коридорите. Идеята е в една паралелка децата да са здрави. Има избор учителят или децата да стоят с маски в клас, никой не ги задължава“, обясни проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

„За да се вземат нови мерки, обществото трябва да ги е припознало. В момента никой не иска това.

„Ако имаме дори едно дете в паралелка, което се е разболяло, тогава цялата паралелка се карантинира. Вариантите на министерството са направени така, че когато има болни, да се предпазят останалите. Имаме нова информационна система, която ни позволява всеки ден да проследяване на ситуацията и да намалим риска от избухване на епидемичен взрив. Идеята е появят ли се болни деца, мястото веднага да се блокира, за да се предпазят останалите деца“, увери той.

„Остава мярката от миналата година за родителите на деца до 14 години, които трябва да излязат в неплатена отпуска. Училищата имат напрежение в бюджетите, но има и доста спестени пари от онлайн обучението“, каза още проф. Денков.

Проф. Денков обяви, че е застъпник на практиката да се използват различни учебници по един предмет, но съдържанието трябва да се преработи. „Съдържанието на учебниците трябва да се преработи. Понякога съм шокиран. Такива са природните науки. Там терминологията е широко застъпена, без това да е нужно. По-важното е децата да разбират какво учат. Термините са за специалисти в областта, а не за децата“, подчерта той.

Висшите училища ще започнат присъствено. Може да се помисли за намаляване на таксите, ако се учи онлайн, каза още министърът на образованието.

Мая Йорданова
5346 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Коментатор

2021.09.13 | 20:15

4
"Удивен съм от безотговорността" не означава ли "възхитен съм от безотговорността"?

2021.09.13 | 18:17

3
Няма по - голям глупак по - целия свят от Борисов ! Радев стана президент САМО заради него ! Радев ни унищожи , съсипа ГЕРБ и този голия с пистолета пак се натиска да ни ръководи ! Махай се бе с твоите кюлчета и чекмеджета ! Срам ни е от теб !

2021.09.13 | 18:16

2
На предните президентски избори нашия глупак такава удобна топка вдигна на Радев и той така му я заби , че още му дрънчи празната тиква ! Бойко , давай пак сега по същия начин ! Махай се бе , празноглавецо , че още 5 години ще те псуваме !

2021.09.13 | 18:15

1
Юмрука на Радев върши работа , но трябва да му дадем сопа в ръцете да удря герберастките чекмеджета по тиквите и да прати Тиквата на майната си ! ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА !

Добави коментар

Водещи новини