Атанас Пеканов посочи с кое взето от МС решение България ще настигне по благоденствие всички в ЕС

  • 01 септември 2021 14:13

  • 812
  • 0
Атанас Пеканов посочи с кое взето от МС решение България ще настигне по благоденствие всички в ЕС
© Правителствена пресслужба

Министерският съвет прие решение, с което от 2022 година се увеличават средствата за стипендии в партньорство с Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". Това ще даде възможност на повече българи да се възползват от тази престижна световна програма.

,,Решението е още по-важно за мен, защото се случва точно две години след деня, в който аз започнах изследователския си престой по програмата в Харвард, където, в изключително конкурентна среда, имах възможността да се уча от водещи икономисти и настоящи и бъдещи Нобелови лауреати. Гордея се с това, което научих, и смятам, че то успя да ме направи по-добър експерт в сферата на макроикономиката. Искам повече българи да имат такава възможност да се развиват в тяхната сфера'', заяви вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

МС днес: Нови 1,6 млн. лв. за безплатна почивка на ученици, 50 лв. за пенсионерите и през септември, продаваме ваксини

Днешното решение на правителството надгражда усилията на Министерството на образованието и науката от последните месеци да даде възможност на българските студенти и учени да придобият знания и опит в чужбина.

Увеличението на средствата за стипендии е и мой приоритет от началото на мандата ми, когато започнахме активен диалог с Комисията "Фулбрайт". В следващите дни ще обсъдим възможностите за увеличаване на финансирането за стипендии и от американска страна. Една от личните ми цели е да покажем на младите българи, че имат подкрепата и шанса да разгърнат пълния си потенциал, а именно това е пътят България да настигне по благоденствие всички в Европейския съюз, добави вицепремиерът.

Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, подчерта, че възможността да получиш знания и умения идва и с отговорност към обществото.

Атанас Пеканов: В следващите 7 години по Плана за възстановяване трябва да се влеят 20 млрд. лв. в икономиката

За мен е важно и да се опитаме да засилим предаването на тези познания в България. На стипендиите и възможностите за обучение трябва да се гледа не само като шанс за лична реализация и придобиване на нови умения, но и като начин да допринесеш за благосъстоянието на собствената си страна. Затова направих предложение за всички бъдещи стипендианти, след връщането в България да водят задължително семинари пред млади студенти и по този начин да предадат нататък натрупаните знания и умения. Ще се опитам да дам добър пример в тази област, като в началото на академичната година изнеса няколко лекции по макроикономика в университети в страната, обеща вицепремиерът Пеканов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
812 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини