Образователният министър: Цел е максимално дългото присъствено обучение, детските градини ще се затварят само в крайни случаи

  • 18 август 2021 11:52

  • 1297
  • 2
© Кадър БНТ

В условията на пандемия МОН прави всичко възможно да подготви системата за поредната вълна от коронавирус, за да осигури обучение с най-малък риск. Наша основна цел е осигуряването на максимално дълго присъствено обучение. Документът е изпратен за съгласуване в МЗ. Това заяви образователният министър проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С от трибуната на НС.

Той увери, че образователните институции ще бъдат затваряни само при крайна необходимост, а именно – когато страната влезе в тъмночервената зона. Ако България е в жълтата или оранжевата зона, институциите ще продължават да работят. При карантиниране на ученик, негов учител поема обучението му в електронна среда.

„Към дистанционно обучение преминават първо учениците от 8 до 12 клас. Най-малките деца ще учат онлайн само при крайна необходимост. В червения сценарий училищата работят по график за преминаване към дистанционно обучение. Ако 14 дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000, всички ученици преминават към дистанционно обучение“.

Министърът обясни, че по желание на родителите на ученик, може да се премине към дистанционно обучение в рамките на 30 дни, но в този случай разходите за това се поемат от родителите. Той увери, че детските градини ще се затварят само в крайни случаи.

МОН обяви обществена поръчка за 24 500 таблета

„За да стимулираме образователните институции, издаваме сертификати за персонал, който е над 705 ваксиниран“, каза още той.

„Министерството ще осигури необходимите дигитални средства. Миналата седмица беше обявена обществена поръчка за таблети. Работим за достъп на всички ученици до интернет“, обяви проф. Денков.

Красимир Вълчев изтъкна, че таблетите не са особено подходящи за електронно обучение и масово в световен мащаб се отхвърлят. Като по-добър вариант посочи ученическите лаптопи.

Проф. Чорбанов изказа критика към кампанията за ваксинация на учителите. Според него се дискриминират хората, които са прекарали коронавирусна инфекция: „Всички данни показват, че прекаралите заболяването могат да бъдат добри преподаватели без да създават никакъв риск за хората, с които работят“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1297 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.18 | 13:36

1
ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ СА РАЗВЪДНИЦИ НА ВИРУСИ

2021.08.18 | 14:40

2
Винаги е било и винаги ще бъде

Добави коментар

Водещи новини