Теодосий Теодосиев: Най-важното производство в една държава днес е производството на хора - качествени и можещи

  • 26 юли 2021 16:14

  • 3872
  • 3
Теодосий Теодосиев: Най-важното производство в една държава днес е производството на хора - качествени и можещи
© Булфото архив

Най-важното производство днес в една държава е производството на хора, но не каквито и да е, а качествени, можещи хора, каза известният преподавател по физика Теодосий Теодосиев по време на конференцията в рамките на събитието "Ало, Космос! Говори България" в "София тех парк" в столицата.

Теодосиев посочи, че не всичко е плод на "ръката", а на "главата", защото "маймуната също има ръка", но това не я прави човек. Преди милион години, когато някаква маймуна се е сетила да посади дръвче, това вече е човек - вижда десетилетия напред, как дръвчето ще порасне и ще ражда плод, вижда в бъдещето, обясни учителят, цитиран от БТА.

"Събрали сме се да гледаме в бъдещето, България не е толкова малка страна, колкото изглежда, коментира той и отбеляза, че 16 държави в света са с абсолютни първенци по физика и ние сме една от тях. Българската майка продължава да ражда изумителни деца", смята Теодосиев.

Учителят Тео: Кризата с коронавируса е планирана

През 21 век най-ценният и най-скъпият продукт ще бъде доброто образование и, бих добавил, и доброто възпитание, допълни той.

Неговият съвет е децата да се занимават с технологии от най-ранно детство, но да наблегнат и на четенето на книги, за да имат добър понятиен апарат, да знаят значението на думите.

"Едно пораснало дете, което мечтае да стане космонавт", Татяна Иванова, също се включи в конференцията, за да разкаже как е тренирала за астронавт в два лагера - в Турция и в САЩ. В моите вени тече звезден прах, каза момичето, което има издадена стихосбирка и планира втора, свирело е на барабани в група и мечтае да стане първата българска жена космонавт. Тя показа снимки от тренировките във вода, за отборни качества, от хидропоника - отглеждане на растения в изкуствена среда. Девойката обясни, че, за да станеш космонавт, трябва не само да имаш необходимото образование, а и да имаш контрол, да можеш да се гмуркаш, да скачаш с парашут, да стигнеш до прага на страха, за да видиш дали си готов. Тя иска България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция.

Татяна Иванова сподели също, че е необходима промяна на подхода в образованието в момента, защото учениците са принудени да зазубрят определен материал. Трябва да се научим да прескачаме границите си, е нейният съвет към децата.

Николай Солаков от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия обясни каква трябва да бъде храната за космонавти - лека, здравословна и лесна за употреба. В момента Институтът участва в проект за изработване на нови менюта за космонавтите. Основното предизвикателство е полезните вещества да бъдат запазени максимално в храната, за да покрият нуждите на космонавтите, които имат големи натоварвания. Солаков припомни, че през годините са изпробвани различни методи - стандартно изсушаване, кремчета, таблетки. Сега храните се обработват така, че да бъде изведена само водата от тях. Когато се добави вода, астронавтите могат да се наслаждават на всякакви храни - от макарони до сладолед, обясни той и показа на снимка специалните табли за храна на космонавтите. България е третата държава, която създава храна за космонавтите и първата, която прави космическа оранжерия. Конференцията продължава, като сред участниците са проф. Леандър Литов, доайенът на Българската антарктическа програма Проф. Христо ПимпиревПроф. Христо ПимпиревПроф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател. Професор, директорът на Харвардската инициатива "Център за произход на живота" Димитър Съсълов.

"Ало, Космос, говори България" се организира от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София и с над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и технологиите.

Мая Йорданова
3872 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аман

2021.07.30 | 08:27

3
Реклама на някакви олигофренясали Макаренковци
Анонимен

2021.07.26 | 22:45

2
От както те видях рамо до рамо с Руменчо във Ватикана и ми падна в очите. И ти излезна петолъчка!
Ташунко Сапа

2021.07.26 | 16:53

1
Браво г-н Теодосиев, такива хора трябват! Колко от вашите ученици са в парламента, правителството, БАН?

Добави коментар

Водещи новини