Образователният министър: За да има максимално присъствено обучение, повече учителите да се ваксинират

  • 16 юли 2021 09:50

  • 1338
  • 1
Образователният министър: За да има максимално присъствено обучение, повече учителите да се ваксинират
© Getty Images/Guliver (архив)

Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков отправи видеопослание за необходимостта от ваксинация в образователната система.

"През януари успях да преборя коронавируса. Но няколко много скъпи за мен хора не се справиха. Повече от 120 учители, директори и други специалисти в училищната мрежа също вече не са сред нас. За да не повторим тези човешки трагедии и за да осигурим максимално присъствено обучение на учениците и децата, можем да направим само едно - ваксиниране на колкото може повече хора в образователната система. Следвайки съвета на лекарите, аз ще се ваксинирам в края на месец юли. Направете го и Вие!". Това призова министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в своето видеопослание, публикувано в страницата във фейсбук на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Към 40 процента са ваксинираните, които работят в образователната система

МОН съобщи на 8 юли, че започва информационна кампания за ваксинирането в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор "за" или "против" ваксините. За целта се организират регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

От МОН съобщиха също на 8 юли, че над 70 процента от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4 на сто от училищата в България. При детските градини този дял е 3 на сто. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30 процента, при детските градини такова е положението в 75 процента от екипите. Това е показало проучване на МОН, направено в началото на юли т.г. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойните присъствени учебни занятия през предстоящата учебна година.

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщането към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училищата и детските градини през регионалните управления на образованието. Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали за личното здраве и безопасността в пандемията, за нуждите на образователната система. По предложение на социалните партньори в образованието се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск.

Зам.-министър на образованието: С ваксинацията ще гарантираме присъственото обучение

Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти, след първата или след втората доза ваксина. Училищата, които достигнат поне 70 процента на ваксинирания персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазването на общественото здраве, информираха на 8 юли от образователното министерство.

Информация за ваксините срещу коронавируса:

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19?

Какви са страничните ефекти при ваксините?

COVID-19, ваксините и децата: Какво трябва да знаем?

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1338 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.07.16 | 10:34

1
Политици, частни организации, прилагащи мерки на склоняване към ваксинация, могат да бъдат съдени. Не подписвайте никакви документи за информираност или съгласие. ДНК тестване за получаване на достъп до работа, придвижване, сдружаване, стоки от първа необходимост е тежко престъпление.

Добави коментар

Водещи новини