Министър Денков: В училищното образование трябва да има деполитизация

  • 13 юни 2021 11:32

  • 817
  • 3
Министър Денков: В училищното образование трябва да има деполитизация
© bulphoto (архив)

"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата". Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Той допълни, че има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании.

Проф. Денков разкри дали се справиха зрелостниците в условията на пандемия и дистанционно обучение

"Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера. Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи", посочи той.

Проф. Денков каза: "Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти.

"Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане", заяви министър Денков.

Мая Йорданова
817 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Правилно

2021.06.13 | 12:17

1
Уволнявай червените насекоми на черни точки с фалшиви дипломи от образователната система на всяко ниво.

2021.06.13 | 18:54

2
още ли сънуваш червени петолъчки ???? страх ли те е да не те накарат да работиш и край на далаверката...
БайГан

2021.06.13 | 18:56

3
бай Николай ... госин Денков на образованието му трябва най вече да образова и ВЪЗПИТАВА , защото някой родители не са нито образовани нито възпитани и децата им са такива ....

Добави коментар

Водещи новини