Министър Вълчев разкри при какво условие ще се върнат всички ученици в клас

  • 14 април 2021 08:19

  • 2526
  • 11
Министър Вълчев разкри при какво условие ще се върнат всички ученици в клас
© Кадър: БТВ

Образователната система в сравнение с другите страни е била в по-голяма част в присъствено обучение. Нашите мерки са по-леки. 1-4 клас – 5 седмици не са били в час. Няма да има допълнително удължаване на обучението през юни месец. Това заяви министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 в ефира на БТВ.

„По-голямата част от учениците в 6-ти клас приключиха ротацията. Някъде може би е скъсен този процес, а и трябва да имаме време да ротираме всички ученици“, посочи той.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа": Учебният материал не трябва да бъде намаляван

„Нямаме изоставане с материала. Това се дължи и на факта, че тази година нямаме грипни ваканции и екскурзии. Когато децата са в обучение в електронна среда, не значи, че не са учили. Малките ученици имат по-малко изградени начини за учене и родителите трябва да стоят с тях и да им помагат“, увери просветния министър.

Министърът уточни също, че учебната година няма да бъде удължена, но около 300 училища в страната са изпрали да учат и през юни за сметка на декември месец.

„Няма да има нулева учебна година. Няма предпоставка за това. Всяка година има дефицити и те могат да се решат. Всяка година имаме допълнително обучение за преодоляване на трудностите. Нямаме предпоставки за удължаване допълнително на учебната година. Обучението в електронна среда в компенсаторно. Само 1% от децата не са участвали в този процес, не е имало учител, поради нежелание или техническа необезпеченост“, обясни Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

На въпрос защо не се отменят матурите или не отпаднат част от темите, министър Вълчев заяви: „Тези изпити ще им помогнат с по-важните усилия в живота. Те ще им помогнат да имат по-добър и съзидателен живот. Изпитите целят да накарат учениците да учат. Те са важни, за да констатират дефицитите. Нямаме изоставане в изучаването на материала, затова не трябва да отпадат теми. Не е редно и не е честно да отменяме външното оценяване. Ние имаме нужда от него. Сигналът към учениците би бил: „Не учете“, подчерта просветният министър.

За матурите след 10. клас също не се предвижда отлагане или отпадане на оценяването. „Образованието е и стрес, и усилие. Ние искаме децата да учат повече. Това е една от функциите на изпитите – да мотивират учениците да учат. Заради пандемията имаме още повече причини да искаме това“, допълни Вълчев.

„Матурите ще се проведат на обявените дати. Ще се направи анализ има ли тематично изоставане. Няма предпоставка за отпадане на теми от матурите за всички“, обяви Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009.

При по-големите класове картината е различна – от 5. до 12. клас около 50% от времето са учили в електронна среда, но според Вълчев здравната ситуация го налага.

„Имаме нагледно доказателство за преносителство. Имаме голям брой заразени учители, но те са пропорционални на населението. Нямаме свръхпроцент болни в системата. При малките деца се потвърждава, че в по-малка степен заразяват“, каза Вълчев.

Относно ваксинационната кампания на учителите, образователният министър коментира, че вече се наблюдава положителен ефект.

„Учителите, които са заразени и ваксинирани, са четири пъти по-малко отколкото тези, които не са ваксинирани“, каза Вълчев.

От МОН продължавали да изготвят списъци с желаещи за ваксиниране и се наблюдавало положителна тенденция в нагласите.

„Това да върнем всички ученици в клас минава през ваксинацията. Ако отворим всичко, рискуваме да затворим болниците“, предупреди той.

По думите на министър Вълчев следващата учебна година ще е присъствена, тъй като през летните месеци ще се навакса с колективния имунитет.

Мая Йорданова
2526 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2021.04.14 | 11:05

11
БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТАКЪВ МАЛОУМНИК ЗА МИНИСТЪР .

2021.04.14 | 09:54

10
Този е такъв селски цървул, като за "мяка", не могат да говорят правилно български, вижте ги боклуци.
Бай Васо Сърбеца

2021.04.14 | 09:17

9
500 евро е условието

2021.04.14 | 09:03

8
Да ,има шанс за присъствена година особенно без теб господин продажен.

2021.04.14 | 08:51

1
НЕКАДЪРНИК!!!!

2021.04.14 | 09:02

7
Всичките са такива. Нали управляват бедствието. Нещо като стюардеста в стария виц за падащия самолет - спокойно, й без това няма парашути, но пък няма да ви се налага да си търсите багажа.

2021.04.14 | 08:58

5
от 2 години ....точно като започнаха да прибират на топло айдуците и да ги подкарват към съда на България(Цв.Василев, Арабаджиеви, Стайкови, Черепа, Баневи и др) не може да ги наречем олигарси, защото са си едни обикновенни айдуци, се започна едно активно мероприятие срещу Борисов наречено ЛЪЖА ....т.е олигарсите имат медии(бТВ, бсп ТВ, 7/8 ТВ) онлаин медии, радио и впрегнаха усилия за компромати(снимки с шкафчета, кюлчета, пищови и др) създаде се протестно движение, БСП/ДПС и техните мутри Има Такъв Народ, Демократична Бълария, Изправи се, то не бяха къщи, сметки и нищо не се доказа,защото беше ЛЪЖА, но хората се хванаха и започна масовото плюене(то си стана мода даже) по Борисов и правителството! Едничката цел на гореспоменатите айдуци е КРАЖБАТА ...ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА ЗА ДА БЪДАТ ОПРАВДАНИ И ОТНОВО ДА ГРАБЯТ!!!! това ли искаме уважаеми граждани ????

2021.04.14 | 09:02

6
Ха ха спал си на течение
Рени

2021.04.14 | 08:55

4
Годината свърши. Няма нужда да се връщат в училище. Наесен е най- добре.

2021.04.14 | 08:54

3
Съсипахте децата физически и психически. Защо са ни училища след като децата не стъпват там ?Май пестите пари от образованието. Престъпници!

2021.04.14 | 08:53

2
Доказано ли е, че учителите се заразяват в училище, а не по кафенета и магазини? Децата не ходят по тези развъдници на зарази. И ние искаме да не ходим на работа и да вземаме тлъсти заплати за неусвоения материал.

Добави коментар

Водещи новини