Родители за тестването на децата: Трябва да се обясни как и кой ще прави тестовете за COVID-19

  • 10 февруари 2021 08:53

  • 1048
  • 8
Родители за тестването на децата: Трябва да се обясни как и кой ще прави тестовете за COVID-19
© Pixabay

Здравното министерство излезе с питане към родителите дали биха позволили децата им да бъдат масово тествани за Ковид-19. Това обаче породи смесени реакции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Реакцията на родителите беше реципрочна, защото така им беше зададено запитването. Не е ясно и какво е питането, на места писмото е интерпретирано по различен начин от учителите. Естествено, че родителите ще отговорят с "не", като им е подаден по този начин въпросът.

Това заяви Пламена Николова от Националната мрежа за децата в студиото на "България сутрин".

Според нея, ако този тест е условие децата да се върнат в училище - както тя, така и много други родители биха се съгласили.

"Тази анкета задава толкова много въпроси, не мога да си представя как с този тампон едно дете на година и половина ще бъде тествано два пъти в седмицата", посочи Николова.

"Преди да задават въпрос на родителите те предпоставиха отрицателен отговор. Това е абсолютна комуникационна грешка".

По думите ѝ предварително е трябвало да бъде обяснено на родителите как ще бъде правен този тест и кой ще го прави. "По начина, по който е въведено в момента присъственото обучение, е едно добро решение, но трябва да се спазват всички мерки", уточни Николова.

"Пак се започва от главата за краката и се насочваме точно към най-малките. Никъде в света детските градини не са били затворени. Бяха отворени къщите за гости, но образованието беше в пълен локдаун", подчерта тя. А Ива Недялкова, която е член на групата Science in the crisis, подкрепи мнението на Пламена Николова за масовото тестване и анкетата, но според нея децата не трябва да се връщат в училище. "Хубаво е да се обясни подробно на родителите и да има избор. Хубаво е да се направи скрининг, така ще бъдат изолирани всички безсимптомно болни", категорична беше тя пред Bulgaria ON AIR. "Скринингът е нужен в момента. Има дечица, които са изкарали Ковид-19, някои вече не могат да водят същия живот", заяви Недялкова. По думите ѝ, ако в чужбина има условия да бъдат отворени училищата, то в България такива няма. "Тук мерките не се спазват изобщо. Трябва масово тестване, трябва да се тестват всички деца над 6 години", каза Ива Недялкова.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1048 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Angiea20

2021.04.10 | 03:59

8
­­В­и­ж­­т­­­е­ ­м­­о­­­я­­­т­а­ ­­­т­и­­й­н­­­ ­п­­­у­­т­к­­­а­­ ­­­-­­­ ­­W­­W­­­W­­­.­B­­G­­1­­­7­­.­­­C­­­L­­U­B­­­

2021.02.10 | 09:11

1
Това е един обикновен тест няма да ги пращат на мисия до Марс в Китай даже нямаше да ги питат.
И.

2021.02.10 | 11:23

7
защото всички вие сте много добре осведомени,смешници.Всеки се осведомява от интернет дори и новините.Да ви е.а в осведомените фейсбук лумпени!!!!

2021.02.10 | 09:43

4
Да ама тоя тест ще го правят на деца, които този вирус не ги засяга. И това, за да им е спокойно на такива като теб.

2021.02.10 | 09:34

3
Госпожата май не е точно осведомена.......в мноооого развити страни в света бяха затворени училищата И детските градини!!!!!!

2021.02.10 | 10:34

6
Кво да ви обясняват,не ви кефи теста и не го правите,що да им пълните статистиките,и учителите не ги кефеще и не си го направиха.
стига

2021.02.10 | 09:58

5
стия с тоя ковид бе да ви еб@ майката. ще ни налагате диктатура заради един вирус, кото всъщност не е толкова страшен.
бг уй

2021.02.10 | 09:19

2
няма да пипате децата ,педали смачкани

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини