Мария Габриел: ЕНИС дава стимули за развитие на новаторските идеи на българските учени

Европейският научноизследователски съвет (European Research Council, ЕНИС), който е в ресора на българския еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова, и Mинистерството на образованието и науката организираха в София информационен семинар относно възможностите за финансиране на научни проекти, от които могат да се възползват българските изследователи, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова обясни при откриването на семинара, че „Европейският научноизследователски съвет цели укрепване на високите постижения, като подкрепя най-добрите научни проекти чрез гъвкаво и дългосрочно финансиране. Това дава възможност на изследователите да разгърнат научния си потенциал и креативност“. Безвъзмездните средства се отпускат от ЕНИС чрез открити конкурси за проектни предложения, ръководени от изследователи, които работят или планират да работят в Европа. Единственият критерий за подбор са научните постижения.

Мария Габриел: Европа има добра позиция да се конкурира за лидерство в областта на изкуствения интелект

Успешните български учени доц. д-р Aнелия Касабова от Института за етнология и фолклористика към БАН и проф. Мартин Вечев от Швейцарския федерален институт по технологии (ETH), чиито проекти са били подкрепени от ЕНИС, обясниха по време на семинара етапите на кандидатстване и оценка. Българският еврокомисар информира, че към момента общият процент на успеваемост в конкурсите на ЕНИС е 11,4 %. Подкрепени са общо 23 български учени, 19 от които установени в други държави.  С това успеваемостта на българските кандидати е едва 1 %. „Конкурентният характер превръща тези конкурси в предизвикателство за всеки учен, независимо от държавата, от която се кандидатства. Нашата цел е да създадем и в България, както и в други държави от ЕС, еднакви условия на кандидатстване и конкурентост", заяви Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Мария Габриел в интервю за New York Times: Образованието и партньорствата с частния сектор са ключови за повече момичета в новите технологии

Тя посочи, че ЕНИС ще приложи различни инструменти за подобряване на резултатите при кандидатстване. Такава инициатива е стипендиантската програма - Visiting Fellowship Programme. Тя насърчава учените да почерпят ноу-хау от изследователи от други държави, успешно кандидатствали за безвъзмездни средства. Българският еврокомисар отбеляза и други мерки, като например изготвяне и разпространение на ясни и подробни указания, които да помогнат на хората да се ориентират в процесите на кандидатстване и оценка. По програма „Хоризонт Европа“ се предвижда укрепване на националните звена за контакт. Предвиждат се и действия за насърчаване на сътрудничеството в мрежи, така че кандидатите да могат да обменят опит помежду си и да се даде по-голяма видимост на положителни примери на успешни учени, които са успели да изпълнят изискванията за високи научни постижения на ЕНИС.

Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова наблегна и на важността на ключовата й инициатива за европейското научноизследователско пространство, която поставя във фокуса научните изследователи и се съсредоточава върху взаимодействието на всички участници и държавите членки в единна европейска научноизследователска екосистема. “Предстои да дадем начало на инициативата ERA4You, за да засилим междусекторната мобилност и сътрудничеството между академичните среди и бизнеса в обучението и развитието на уменията на изследователите. Освен това, ще създадем местни центрове към рамковата програма за наука и иновации за повишаване на квалификацията и междурегионалната свързаност”, информира още българският еврокомисар.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Образование

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет